Алпийски заслон при село Храбрино – истинско предизвикателство за търсачите на силни усещания

Публикувана на 30.11.2017 | 14:09
7329 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg

​Родопите предлагат много възможности за любителите на адреналина. Неведнъж сме ви разказвали за конкретни такива. Днес отново ще се спрем на една възможност за търсачите на силни усещания и изявените катерачи – Алпийският заслон при село Храбрино.

Малка къщичка, кацнала насред огромните скали. Ето това е заслонът при Храбрино. Гледката несъмнено буди истинско удивление.

Тази малка къщичка е

любимото място на всички катерачи в България и представлява заслон за всички тях в случай на неблагоприятни атмосферни условия, съпътстващи катеренето.

Image title

любимото място на всички катерачи в България и представлява заслон за всички тях в случай на неблагоприятни атмосферни условия, съпътстващи катеренето.

Image title

margin-top: 10px" />снимка: bestplacesinbulgaria.com

Алпийският заслон е построен на скален хребет, започващ от главното било на Родопите (Тикла Кула) и спускащ се към Пловдивското поле. При водослива на реките Тъмрашка и Ситовска, източните страни на хребета са силно разчленени от терасовидно разположени скали, обрасли от букови и дъбови гори като най-достъпни за изкачване са в близост до хижа "Бряновщица". Заслонът обаче е кацнал върху един скален зъб и е много трудно достъпен.

Малката къщичка си има дори и адрес: улица „Колоездачна“.

Къщичката, построена на скалния хребет и нарична Алпийски заслон, представлява истинско удоволствие и същевременно предизвикателство за всеки добре подготвен катерач, обичащ адреналина и труднодостъпните скали.

© Родопчани
Водопад Сливодолско падало в района на Бачково – хладина и свежест дори в жегите
Приказният Сини вир и фаталната легенда за съкровището
Местност Кован Кая -природна забележителност
Чаирски езера
Крепостта Устра – община Джебел
Тракийско светилище "Орлови скали"