Алтернативни туристически дестинации или кои са „живите места“ в Родопите

Публикувана на 19.06.2017 | 14:13
6386 прочитания
Автор: Л. Чаушева
Снимка: NC Future Now
Снимка: NC Future Now

​Ако търсите алтернатива на масовото туристическо предлагане; ако искате да се пренесете на място, където да намерите спокойствие, непокътната природа и да станете свидетел на запазени традиции; ако целта ви е да избегнете пасивното туристическо консуматорство и грозните и натъжаващи символи на урбанизма и същевременно посоката ви сочи Родопите (или пък живеете тук) – приемете, че този текст е ТОЧНО за вас.

Тази статия е вашият ПЪТЕВОДИТЕЛ към алтернативните туристически центрове в Родопите - „живите места“ или казано иначе – онези места, които просто забавят ритъма.

Image title

Раховица е махала на асеновградското село Косово. Същото название -  Rahovitza носи проектът на семейството на архитекта Варвара Вълчанова и съпругът й Маркус Лаубшер. Както самите те го определят – „Раховица е планинско убежище, център за експериментиране, обучение и обмен върху теми, свързани с алтернативното градинарство, екологичното строителство, преквалификацията и личностното развитие“. Това са и темите, по които към момента центърът предлага курсове и семинари. През месец юли тази година ще се проведат курс по земно строителство и такъв за хранителните и лечебните свойства на растенията.

Image titleСнимка: Rahovitza - Slow Tech Campus

Повече за Раховица и събитията, които се провеждат там:

www.rahovitza.org     /     Facebook: Rahovitza - Slow Tech Campus

Image title

Веселата ферма в Родопите започва да функционира в близост до асеновградското село Горнослав през 2012 година. Днес зад нея стоят двама млади хора – Руслана и Иван. Руслана все още живее и движи фермата си в Горнослав, а Иван се е преместил и обработва земи в района на пловдивското село Брестовица.

Фермата напълно отговаря на описанието на едно „живо място“, каквото е то по дефиницията на Василка Маркова в книгата й „Възможната България“: „Място извън града, в което са се преместили да живеят млади хора, взели това решение съзнателно, опитващи се да живеят устойчиво и сравнително независимо“.

Веселата ферма е специализирана в производството на биохумус и в отглеждането на червен калифорнийски червей, а целта й – да подпомага всички, които подкрепят природосъобразното земеделие и държат на екологичното хранене. Oсвен това в нея се отглеждат и зеленчуци, билки за продан. Фермата предлага и комплекти за компостиране.

Мястото успешно може да бъде включено в туристическата ви разходка из Родопите, като предварително се уговорите с хората там – освен всичко друго е и възможност да се снабдите с чувал биохумус за саксиите с цветя у дома или за домашната градинка.

Image titleСнимка: Веселата ферма в Родопите

Повече за Веселата ферма в Родопите и нещата, които предлага:

www.happywormfarm.wordpress.com / Facebook: Веселата ферма в Родопите

Image title

Био-динамична ферма „Къщата с бамбука“ е малка семейна ферма, която се намира в местността Луковица – между Асеновград и Бачково. Семейният комплекс на Мария и Димитър Стоянови, бивши учители в Бачково, разполага с 3 дка двор и включва къща за гости и био-динамична градина към нея със сертифицирана продукция. В „Къщата с бамбука“ се провеждат различни обучителни курсове, семинари, имащи отношение към био-динамичното земеделие, както и пленери и различни други инициативи и събития. 

 Image titleСнимка: Здрав живот

Повече за Био-динамична ферма „Къщата с бамбука“:

www.house-bambuka.blogspot.bg

Image title

Историята на Артел 13 започва някъде през 2010 година, когато писателката Мона Чобан, живееща по онова време в Париж, си търси красиво място в България и попада на Киселчово – село в Родопите, на 30 км от Смолян. В него Мона купува две къщи, реновира ги и от 2014 година насам развива алтернативен туризъм. В Артел 13 се провеждат различни ателиета, свързани предимно с родопския бит и култура, но не само. Въпреки че селото днес е почти напълно обезлюдено, има само 15 жители, покрай програмата на Артел 13 има човешки поток, особено през уикендите. От 2016 година в Киселчово се провежда и фестивал – Бардово Бърдо Фест.


Image titleСнимка: Артел 13

Повече за Артел 13, курсовете, които се организират там и фестивала Бардово Бърдо Фест:

www.artel13.com     /     FB:  Артел 13 - Киселчово

Image title

Народно читалище „Бъдеще сега“ се намира в родопското село Гудевица, на 30 км от Смолян и на 1 км от село Арда. Неговата история започва през 2006 година, когато Теодор Василев купува сградата на местното читалище (функционирало някога като училище, в което е учила самата Валя Балканска).

От 2006 година до днес през Гудевица са минали стотици доброволци, сградата е тотално реновирана, а работата на организацията е насочена в сферата на неформалното учене. Читалището работи по различни европейски програми и  предлага най-различни семинари, работилници, курсове, лагери за деца и младежи, свързани с учене и преподаване сред природата, учене чрез игра, устойчиво развитие, екологично строителство и много други, много други.


Image titleСнимка: NC Future Now

За повече информация за Народно читалище „Бъдеще Сега“, както и за поводите, по които може да ги посетите:

 

                        www.gudevica.org      /     FB: NC Future Now

Не претендирам, че тези 5 места изчерпват списъка с възможностите за алтернативен туризъм в Родопите. Вероятно има и други или поне силно бих се радвала да има. Но с написването на този си текст целях да разберете, че споменатите „живи места“ в Родопите съществуват и че точно те са лицето на онзи, различния, алтернативния туризъм, който носи нови послания и надежди; за който опазването на природата, запазването на родопските традиции и популяризирането им са от голямо значение; който  работи в интерес на малките местни общности, а не в техен ущърб.

На прага на лятото, сезонът на големите ваканции и отпуски, ви пожелавам почивките да са максимално „живи“, „зелени“ и забавящи ритъма. А Родопите с „живите си места“ ви очаква, за да ви помогне да ги направите точно такива!