Античен път край село Забърдо – пътешествие по стъпките на предците

Публикувана на 03.10.2017 | 19:28
11278 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: ranica.eu
снимка: ranica.eu

​Да се докоснеш до делото на предците, да вървиш по пътя, по който те някога а вървели и да усетиш техния заряд е едно неописуемо изживяване. А такива безценната Родопа планина предлага много.

Едно от предложенията й е Античния път, намиращ се в района на село Забърдо. Пътувайки по пътя Пловдив-Смолян, малко след село Хвойна може би сте видели табелата, сочеща посоката към него.

Да, именно това е посоката, която ще ви накара да изживеете едно незабравимо приключение, съчетаващо в себе си възхита от безкрайна родопска хубост и неописуемо докосване до предците, стъпвайки там, където те са стъпвали и потапяйки се в техния прост, но същевременно изпълнен със смисъл живот.

Смята се, че пътят е използван близо хилядолетие от траки и елини, като пътят е застлан от римляните със солидна каменна настилка. В миналото този път свързвал главния град на Тракия - Филипопол с Егейско море.

Според някои изследователи този път е използван и от Александър Македонски при похода му срещу тракийското племе трибали през IV век пр. Хр.

Днес, Античния път с характерната за него каменна настилка е съхранен на участъци в протежение от 10 километра. Най-дългият съхранен участък е с дължина 3 километра.

Разходката Ви сред античността ще мине под връх Малък Персенк, ще продължи до местност Мезаргидик и ще стигне до култовият комлекс „Глухите камъни“ и Мечи чал.

Античният път е една изключително ценна недвижима културна ценност. През 2007 година е социализиран като археологически обект по проект на Община Чепеларе и днес той се радва на изключително добра маркировка и завишаващ се интерес от страна на туристите. 

© Родопчани