1582228405Nowa

Часовниковата кула в Ракитово – паметник на възрожденската архитектура

Публикувана на 04.11.2017 | 14:09
2804 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: poseti.guide-bulgaria.com
снимка: poseti.guide-bulgaria.com

​Ракитово е град в западната част на Родопите. Разположен е в Чепинската котловина, в която попада и СПА столицата на Балканите – Велинград. Ракитово е един от родопските градове с богата история. Животът в него започва още през IV век преди новата ера, а през всичките тези години той бива обитаван от различни племена и народи, сред които: беси, византийци, славяни, българи и власи.

Благодарение на своята богата история, днес в Ракитово можем да видим различни архитектурни и исторически паметници.

Един от тези архитектурни паметници от периода на Възраждането е Часовниковата кула, издигаща се край Ракитово. Освен това, Часовниковата кула е и един от символите на града.

Часовниковата кула е построена през 1872 година под формата на осмоъгълник, оформен от камъни и дърво. Кулата се издига на височина от 18 метра, а дебелината на стените й е 0,8 метра.

Image titleснимка: haiduk-tourist.blogspot.com

За изграждането на Часовниковата кула в Ракитово са дарени средства от двама местни жители - Вели Хаджи Муса Ефенди и неговият син – Хафъз Хюсейн Ефенди.

Освен символ на град Ракитово, Часовниковата кула е обявена и за паметник на културата от изключително важния период от българската история - Възраждането.