Чудните мостове – най-впечатляващият природен феномен в Родопите

Публикувана на 18.06.2017 | 20:14
12377 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: razlichno.com
снимка: razlichno.com
снимка: zarata.org
снимка: zarata.org
снимка: nasamnatam.com
снимка: nasamnatam.com

​Чудните мостове е едно от онези места за които не стигат думите да се опише. Това е място на което дъхът ви ще спре от удивление и за пореден път ще се убедите в могъществото и силата на природата.

Скалният феномен се намира на 4 километра от Забърдо, в подножието на връх Голям Персенк. Най-добрият начин да стигнете до него е по пътя Асеновград – Смолян, като в Чепеларе следите за указващи табели към Чудните мостове.

В миналото природният феномен, който днес привлича стотици туристи, представлявал пещера, формирала се под въздействието на река Еркюприя. С течение на времето, в резултат на механичното действие на водата карстовите скали се срутвали и по този начин се образулвали днешните Чудни мостове.

Местните пък разказват интересни легенди, свързани с произхода на скалния феномен. Най-разпространената от тях разказва, че в миналото в този район много пастири пасли своите овце, докато не се появил страховит змей, който погубвал добитъка им.

След множеството набези от страна на змея, хората се събрали и решили да го надхитрят като натоварят едно магаре с прахан и го изпратят при злодея. Змеят, който вечно бил гладен като видял магарето го глътнал цялото заедно с праханта, която се разгоряла, а змеят обезумял и започнал да рови земята.

Там, където змеят ровил се появила голяма дупка, а след години когато костите му изгнили се превърнали в големите мостове, които днес познаваме като природна забележителност Чудните мостове.

Скалните мостове, както също са известни, представляват огромни каменни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол, която тече сред вековните елови и върбови гори.

Най-голям и най-красив е първият – Големият мост. Неговата височина в началото е 14 метра, а в края му достига завидните 70. Общата дължина на Големия мост е 96 метра, а дебелината на мраморния блок, който го изгражда е 10-15 метра. В стените му зеят две, свързани една с друга пещери и множество кухини в които намират убежище различни видове птици и прилепи.

200 метра след Големия мост се издига и вторият мост. Неговата дължина е по-малка, около 60 метра, а общата му височина е 50 метра, като само арката е 30 метра.

На около километър след втория мост следва трети малък, скален мост, представляващ понорна пещера в която водите на река Еркюприя изчезват и се появяват отново след около 3 километра.

През летния сезон скалният феномен привлича особено много туристи. Поради тази причина, ако предпочитате да се наслаждавате на спокойствието, което носи планината, то по-подходящо време за посещението на Чудните мостове е пролетно-есенния период. Горите в този район са иглолистни, което го прави приветлив и красив целогодишно.

През 1949 година Чудните мостове са обявени за природна забележителност, а от 2003 година фигурират и под номер 85 в Стоте национални туристически обекта.