Драстично се е повишава интересът към Роженската обсерватория

Публикувана на 23.12.2013 | 15:23
592 прочитания

Интересът към Националната астрономическа обсерватория „Рожен” определено се повишава всяка следваща година, споделя директорът на звездната институция Никола Петров.

През 2013 г. са имали най-много школи, проведени на територията на обсерваторията от основаването й досега. 16 са организираните школи, като те са били само и основно за летния период от годината и началото на есента. В тях са участвали много ученици, много студенти, като е завишен интересът и от страна на чуждестранни любители-астрономи. През отиващата си 2013 г. е имало гости от Полша, Германия, Франция. Никола Петров подчерта, че с чуждестранните астрономи си партнират много добре и провеждат съвместни наблюдения, като през следващата година се очаква този интерес да бъде още по-голям.

От финансова гледна точка за първи път от три години насам, астрономите на Рожен няма да се борят за оцеляването на обсерваторията. Петров припомни, че са в очакване на техния най-голям научен проект, който трета година не се финансира, а именно обсерваторията да се превърне в Регионален център за астрономически изследвания и образования.

„Въпреки решение на високо държавно ниво, пари към този проект няма по европейската програма”, добави Петров и уточни, че все пак обсерваторията със сигурност е такъв център, защото с увеличаващата се популярност на институцията, това вече се изпълнява като програма в проекта.