Дупката на поп Мартин – килията на един свещеник или древна скална гробница

Публикувана на 21.09.2017 | 21:35
8816 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: geocaching.com
снимка: geocaching.com

​Дупката на поп Мартин – дори само името предполага какво било предназначението на иначе доста известната родопска пещера. Пещерата служела за скривалище на поп Мартин – най-довереният човек на страховития Вълчан воевода.

Първоначално поп Мартин бил свещенослужител, но по-късно той организира своя чета, която после присъединява към четата на Вълчан воевода, което спомага още повече името му да се разнесе на длъж и на шир.

Смята се, че една от родопските пещери служела за скривалище на поп Мартин и неговите четници. Именно поради този факт и пещерата днес е известна като Попмартинова дупка или Дупката на поп Мартин.

Според изследователите, пещерата съществувала и била използвана хилядолетия преди появата на поп Мартин. Още най-древните ни предци открили пещерата, която им служела като гробница.

В подкрепа на тази хипотеза са и множеството ниши, издълбани във вътрешността на днешната Попмартинова дупка.

Гробницата е разположена на 3,8 метра височина в отвесната скала, като входът й е с трапецовидна форма, а над него са разположени нишите. Гробницата е с четириъгълна форма, като дължината й е 2.75, ширината – 1.50, а височината – 1.80 метра.

В долната и горната част на входа са издълбани два жлеба, които според изследователите служели за поставянето на каменна плоча, която да служи за затваряне на гробницата.

Image titleснимка: wikimapia.org

Вътре в гробницата има две изключително интересни забележителности – една ниша с ширина 1.10 метра, височина 80 сантиметра и дълбочина 55 сантиметра. От едната си страна нишата е дъговидно извита, а под нея има две стъпала широки по 20 сантиметра.

Другото интересно в гробницата е скалното корито или ковчега дълъг 1.25 метра и широк 65 сантиметра. В миналото ковчегът бил изцяло отделен със стена, от която днес за съжаление е останал само споменът и няколко почти незабелязващи се следи.

Достигането до Попмартиновата дупка не е толкова лесно, но пък усилията си заслужават. Пещерата се намира в района на Орешари, като пътят за нея върви по маршрута за Крумовград, като втората чешма след моста над река Арда е вашата начална точка от горския маршрут към пещерата. Следва не чак толкова лесен планински преход сред буйната родопска природа, отнемащ 20-30 незабравими минути, следвани от още по-незабравими моменти прекарани в досег с историята, древните обитатели и очарованията на Родопа. 

© Родопчани