Екстремни приключения в каньона „Гарга дере“

Публикувана на 11.07.2017 | 11:14
5472 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Алпийска люлка, снимка: dolap.bg
Алпийска люлка, снимка: dolap.bg

​Каньонът „Гарга дере“ е едно от местата в Родопите, където търсачите на силни усещания и любителите на адреналина намират отговор на своите търсения. Той предлага множество екстремни атракции, а и сам по себе си каньонът е доста интересен.

Най-често, с каньона „Гарга дере“ се свързва пещера „Голубовица“. Тя предлага едно екстремно преживяване, съчетаващо пещерни и водни приключения. Тя ще ви впусне в едно подземно изживяване, което трудно ще забравите.

Image titleснимка: dolap.bg

Освен подземни приключения, каньонът „Гарга дере“ ще ви предложи и множество възможности за полет във въздуха. Алпийският тролей е първата такава възможност. Него може да съчетаете с посещението на Голубовица и от дълбоките земни недра да полетите на 20 метра над водите на река Есенна.

Image titleснимка: peika.bg

Друга атракциq, която ще ви бъде предложено да съчетаете с посещението на водната пещера е Via Ferrata – метален път в скалата, изграден от железни стъпала, осигурително и парапетно въже.

Image titleснимка: opoznai.bg

С тези екстремни изживявания съвсем не се изчерпват предложенията на каньона „Гарга дере“. Проходна пещера „Калето“ е един от природните феномени в района. Тя представлява огромен скален свод, водещ към върха, на който някога в миналото се издигала крепостта „Калето“. Именно тук е другата възможност да осъществите мечтата си за полет. Спускащата се от свода на пещерата „Алпийска люлка“ или „Пандюл“ ще ви накара да полетите на височина 40 метра. 

По време на полета си с Алпийската люлка ще имате уникалната възможност да наблюдавате отгоре долината на река Арда, планината, пътеките, пътя и най-величественото в Родопите – буйната природа. Освен насладата от разкриващите се гледки, която ще изпитате, с Алпийската люлка ще забравите всички други чувства, като страх  и тревога.

Освен всички тези възможности за екстремни преживявания, може да се впуснете и в преход по живописния каньон „Гарга дере“. Преходът минава край река Есенна и води до непознатата пещера Гарваньовица, която впечатлява със своята необикновена белота, резултат от наслояването на „пещерно мляко“.

Image titleснимка: rhodopeflowersfestival.org

Изходен пункт за всички тези екстремни преживявания е на около 1 километър западно от село Кошница по пътя към село Могилица, край беседка, обозначена с табела „Туристически маршрут „Гарга дере““. 

Image titleснимка: hodih.com

Там, след направена предварително уговорка с опитните инструктори от Клуб по спалеология и екстремен туризъм “Мурсалица”, те ще ви очакват и ще ви съпътстват в незабравимото преживяване. Единственото изискване е групата смелчаци да е не по-малка от 4 човека.