Каменната сватба – история за любовта или поредното богатство на Родопите

Публикувана на 09.05.2017 | 21:57
16167 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: odette.blog.bg
снимка: odette.blog.bg
снимка: spisanie8.bg
снимка: spisanie8.bg
снимка: razhodka.bg
снимка: razhodka.bg
снимка: pochivkabg.net
снимка: pochivkabg.net
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg

          Каменната сватба е скален феномен, който от милиони години се издига недалеч от центъра на град Кърджали, край село Земзелен. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 метра. Десетилетия наред този феномен привлича вниманието на минувачите.

            Според предания на местните, красив млад момък се влюбил в девойка от съседното село. След като бащата разбрал за мъката на сина си, отишъл и откупил девойката за своя снаха. Вдигнали голяма сватба, взели момата от нейното село и тръгнали към Зимзелен. Изневиделица се появил вятър, който повдигнал булото на булката. Свекърът видял смайващата красота на снаха си и нечисти помисли се зародили в главата му. В този миг природата вкаменила всички сватбари с изключение на жениха. Той заплакал неудържимо и се примолил и той да бъде вкаменен. Природата се смилила и превърнала и него в камък, застанал близо до любимата си. До фигурата му и до днес има локва, за която се твърди, че са сълзите на момъка.

            Според геолозите обаче, преди милиони години Източните Родопи са били дъно на море. В резултат на чести вулканични взривове, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена “Каменната сватба”.

            Различните цветове на фигурите пък, специалистите обясняват с наличието на различни минерали в скалите.

            Без значение, кое от двете мнения ще приемете за истинно, посещението на скалния феномен ще даде воля на въображението Ви да обрисува различни фигури и форми сред каменните статуи.

© Родопчани