Капещият камък или Дамла кая – местност, носеща надежда на хиляди тежко болни

Публикувана на 13.09.2017 | 12:30
10793 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg

​Освен безброй магични места с неземно красива природа и особен заряд, който цери душата на човек и го „лекува“ от най-коварните душевни заболявания, в Родопите са скътани и много местенца, които според древните поверия и предания, достигнали до нас от предците, церят и тялото на човек, като го отърсват от всякакъв вид физически болести.

Едно от тези места, за които се твърди, че носи изцеление на дошлите тук и изпълнили древните ритуали е Дамла кая, намиращо се в непосредствена близост до още едно, също толкова целебно място – Пунар кая. И двете магнетични и лековити местности се намират край село Старейшино.

Древният култов комплекс, известен като Дамла кая или Капещият камък представлява комплекс от древно място за обреди, малък водопад и каменна дупка в скалите.

Най-напред, търсещите цяр посещават мястото за обреди, където измиват лицето и очите си три пъти, като всеки пък казват „С Божията помощ!“. След като се изпълни този ритуал се пристъпва към следващия, който е провиране в каменното провирало три пъти, като отново при всяко провиране се казват същите слова и се оставят монети за дар. 

Image titleснимка: zlatograd.top

Третият и последен ритуал е този на цялостното измиване на тялото край водопада. След изкъпването във водите на водопада, дрехите, с които тук е дошъл човек се оставят и завръзват на близките дървета, като се казват следните думи: „Моите болести да ме напуснат и тук да останат, да не видя повече лицето на болестта, нека тя тук да се захване“.Image titleснимка: tourism.kardzhali.org

Това са обредите, които според древните предания трябва да извърши всеки желаещ да се изцели и болестта му да остане тук, на това място, заедно с дрехите, които човек оставя.

Както в местността Пунар кая, така и тук своя апогей целебността на водата достига в нощта на 5 срещу 6 май. Именно поради това най-голям е броят на търсещите изцеление точно тогава, в още тъмната утрин на 6 май – Гергьовден.