Ковачевица – символ на българското

Публикувана на 22.05.2017 | 17:15
16360 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bulgarianhistory.org
снимка: bulgarianhistory.org
снимка: cities-of-europe.com
снимка: cities-of-europe.com
снимка: cities-of-europe.com
снимка: cities-of-europe.com
снимка: bultrips.com
снимка: bultrips.com

​Историческият и архитектурен резерват село Ковачевица безспорно печели първото място сред най-впечатляващите постижения на българското строителство през Възраждането. Всички къщи тук са изградени от камък и са покрити с тикли, а между тях се вият тесни калдъръмени улички.

Село Ковачевица се намира на около 20 километра от град Гоце Делчев и е разположено по поречието на река Канина, известна още с името Кървавата река. То привлича множество туристи, любители на опознавателния туризъм, желаещи да се потопят в магията на отминалите дни.

За произхода на името Ковачевица, съществува легенда, разказваща за ковача Марко и неговото семейство. След като известният тогава ковач се споминал, всички близки и роднини от съседните села, когато отивали при Гина, съпругата на Марко, казвали: “Отиваме до Ковачевица”, което значело до жената на ковача. Така с течение на времето се утвърдило името на махалата, около която по-късно се групирали всички околни махали и поставили началото на сегашното село Ковачевица.

В годините на Възраждането селото било център на просветното и църковно дело в областта. Уникален архитектурен паметник е църквата „Свети Никола“, построена изцяло от доброволните труд и дарения на местните. По-късно до църквата населението издигнало и четириетажна камбанария.

За развитието на селото изключително много допринася българската кино индустрия, която Ковачевица привлича със своя запазен облик. Тук са снимани над 20 български филма, сред които „Мера според мера“ и  „Мъжки времена“.

В района на селото има няколко обекта, масово посещавани от туристите. Един от тях е местността Кози камък, от която се открива приказна гледка към  Каялийските скали и стръмните върхове на Пирин планина. Друг посещаван от туристите обект е Сини вир - каскада в коритото на реката, която в тази част е създала величествен пролом. Близо до Ковачевица е и връх Беслет, висок 1938 метра. 

Етикети: Ковачевица
© Родопчани