Маджарово – град, разположен в кратера на вулкан

Публикувана на 30.05.2017 | 13:49
14807 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: photo-forum.net
снимка: photo-forum.net
снимка: opoznai.bgnewthraciangold.eu
снимка: opoznai.bgnewthraciangold.eu
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: jenatadnes.com
снимка: jenatadnes.com

​Маджарово е град в Южна България, в близост до река Арда. Това е място, което пренася човек в друг свят. Тук Арда образува едни от най-красивите си меандри с обширни пясъчни плажове по бреговете си.

Град Маджарово е разположен в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. В следствие на активната вулканична дейност, недрата на земята тук крият над 16 вида ценни минерали, скъпоценни камъни и злато. Това е и причината по време на социализма градът да бъде рудодобивен център, населяван от 6 – 7 хиляди души.

Днес обаче картината е съвсем различна. През 2013 година населението на Маджарово наброява едва 730 души, което го прави най-малкия град в страната ни след град Мелник.

До 1912 година селището носи името Ятаджик, после приема името Дупница, а през 1959 година е преименувано на Маджарово в знак на благодарност към тракийския войвода Димитър Маджаров.

Величественият скален комплекс, обграждащ Маджарово от всички страни е обитаван от 2 вида лешояди – белоглав и египетски, което го прави Орнитологично важно място със световно природозащитно значение. През 1998 година в Маджарово е открит Природозащитен център „Източни Родопи“ с цел опазване на природното богатство. Именно това богатство носи популярността на Маджарово извън границите на страната.

Местността „Кован кая“ в непосредствена близост до Маджарово е единствения резерват за лешояди в България. Мястото е добре организирано с информационни и упътващи табели.

Освен множеството природни богаства, Маджарово е изпълнен и с културно-исторически наследства.

Край близкото село Долни Главнак се намира тракийски кромлех, представляващ култово съоръжение от вертикално побити каменни блокове, поставени направо върху скалата. Смята се, че заграденото пространство с форма на кръг е място, където траките са провеждали своите ритуали.

Отново в района на Маджарово, в близост до село Мезек се намира и най-голямата, както и най-запазената куполна гробница от микенски тип на територията на България.

В близост до малкия град се намира и скалното светилище „Глухите камъни“.

Маджарово дава възможност за съчетание на къмпингуването край река Арда с опознаване на природните и културни богатства на района.

© Родопчани