Мостът край Кирково – едно от средствата за достигане до Беломорието в недалечното минало

Публикувана на 17.09.2017 | 10:18
4813 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tourism.kardzhali.org
снимка: tourism.kardzhali.org

​Една от най-важните цели на родопчанина в миналото е достигането до Беломорието. За да достигне своята цел, на родопчаниан се налага да се справи с особеностите на терена и буйните, непорходими реки след дъжд като построява множество мостове, които да улесняват пътуването му от вътрешността на страната до Беломорска Тракия.

Именно поради тази причина в района на Кирково, където днес се намира и важния проход Маказа, в миналото били изградени множество мостове.

Един от тези мостове днес привлича множество посетители със своя напълно запазен облик. Мостът е изграден над малката реца Солуцка, наричана също така и Кирковска река. Той е трисводест, като дължината на пътното платно е 22,7 метра, а сводовете са с височина три, пет и два метра.

Важното пътно съоражение е напълно запазено до днес, а еловите дръвчета, обграждащи го от всички страни му придават още по-магнетичен вид.

Разходката до старинния мост, било то с кола или пеша е изключително приятна. Маршрутът до моста следва пътя за село Лозенградци, като в края на селото се отклонява за местност „Баничките“. Пътят минава покрай местността и стига до целта на нашето пътуване – старинния мост над река Солуцка.

Досегът до делото на предците ни е изключително зареждащ и емоционален. Човек се чуди и мае над съвършените постройки, които предците ни съумявали да изграждат, което само още веднъж доказва, че родопчанинът е майстор още от дълбока древност.

© Родопчани