Мостът на Мустафа паша – една интересна историческа забележителност, използвана и до днес

Публикувана на 07.11.2017 | 13:54
5719 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bulgariatravel.tv
снимка: bulgariatravel.tv

​Свикнали сме да посещаваме исторически забележителности, от които често са останали само следи и отдавна са изгубили своето предназначение. Днес обаче ще ви разкажем за една по-различна историческа забележителност, която бива използвана със своето първоначално предназначение и до днес.

Някога, преди около 500 години, пресичането на река Марица при днешният град Свиленград било истинско предизвикателство. За да преминат на отсрещния бряг хората строели дървени бордове или пък минавали реката с лодки.

С цел да улесни хората, султанският везир Дамад Мустафа паша финансирал известния по това време османски архитект Мимар Синан и по този начин издигнали моста, носещ и до днес името Мустафа паша.

Според предания, изграджането на моста струвало на Мустафа паша четиристотин кесии с алтъни, но пък за сметка на това мостът станал един от най-хубавите и здрави мостове в цяла Европа.

Мостът на Мустафа паша или както също е известен Старият мост е пътен мост със зидана каменна конструкция. Съставен е от 20 свода с най-голям отвор – 18 метра. Мостът е широк 6 метра и дълъг цели 300 метра.

Image titleснимка: kilometri.bg

В средата на моста е поставен надпис на османски, който в превод гласи: „Този мост построи, когато бе халиф най-великият от султаните султан Сюлейман хан, син на Селим хан, да бъде продължител на безопасността и сигурността му техния везир Мустафа паша - Бог да го покровителства за това, което създава. И то [построяването на моста] бе най-дълготрайното негово добро дело през годината, на дата на която стана едно вечно добро дело.".

Image titleснимка: svilengrad-oldbridge.net

Мостът е част от цял вакъфски комплекс, който включва кервансарай, джамия, чаршия и хамам. Не минало много време от построяването на комплекса и край него се формирал град, който хората първоначално наричали Мустафа паша, а днес е известен като град Свиленград.

Съществува интересно предание за моста, което преди дни ви разказахме, според което султанът много харесал невероятния мост и поискал да го откупи от Мустафа паша. Какво се случило по-нататък според преданието може да прочетете тук, ако разбира се, вече не сте запознати с интересната легенда.