Мулдавски манастир „Света Петка“ – забравеното убежище на Васил Левски

Публикувана на 24.11.2017 | 13:46
16050 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: plovdivskamitropolia.bg
снимка: plovdivskamitropolia.bg

​Без съмнение, Васил Левски, наричан още Апостола на свободата, е един от най-обичаните български герои, дал живота си за свободата на родината. Може би не за много хора е известен фактът, че Родопите и до днес опазват едно от неговите убежища, а именно Мулдавският манастир „Света Петка“, намиращ се в близост до Асеновград.

Мулдавският манстир е така умело скътан в гъстите родопски гори, че на човек, който не подозира за съществуването му едва ли някога би му хрумнало, че там съществува сграда. Може би именно това е и причината Апостолът да избере именно него за отсядане по време на своите обиколки из родината.

И до днес манастирът пази скривалището на Левски – малка стаичка, до която се слиза по дървена стълба, а пред входа на стаичката е оформен малък кът с изображения на Апостола и предмети от миналото.  

Image titleснимка: svetimesta.com

Мулдавският манастир „Света Петка“ се намира на 4 километра от град Асеновград в посока град Кърджали. Отбивката е указана с табела, като една част от нея е асфалтирана, но втората част е подходяща само за високопроходими автомобили.

За построяването на манстира и времето на възникването му не съществуват категорични сведения, а само предположения, че е построен в края на Второто българско царство. В периода на Възраждането манастирът е играел много важна роля, тъй като разполагал с богата библиотека, съхраняваща много редки и ценни ръкописи. Освен това, към манастира е съществувало и килийно училище.

Днешният манастирски комплеск се състои от двуетажни жилищни сгради с открити чардаци и висок манастирски зид, които ограждат просторен двор, застлан с калдъръм. Манастирът разполага и с два обособени двора – основен, в чиято приемна се намира черквата с висока камбанария, както и стопански двор, допълнително изграден да служи за нуждите на манастирското стопанство.

Image titleснимка: plovdivskamitropolia.bg

Преди няколко години в манаснтира избухва пожар, който унищожава голяма част от жилищните сгради. Към настоящия момент, манастирът е със статут на постоянно действащ, няма работно време – винаги сте добре дошли.

Мулдавският манастир е една родопска ценност, позабраена, но пък даваща на човек уникалната възможност да се усамоти сред гъстата Родопа, да размишлява или пък просто да се отдаде на тишината, която цари наоколо.