Пълно лунно затъмнение ще има през април

Публикувана на 08.04.2014 | 14:49
460 прочитания

През месец април предстои едно пълно лунно затъмнение и едно пръстенообразно слънчево затъмнение, като това са най-впечатляващите явления, които се очакват през този месец. Това съобщава директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен”, Никола Петров.

За съжаление те няма да могат да се наблюдават от територията на България. Пълното лунно затъмнение ще е на 15 април като максималната му фаза ще е през деня и затова от България няма как да се види. Пръстенообразното слънчево затъмнение ще е на 29 април. То ще може да се наблюдава в южната част на Индийския океан и от цялата територия на Австралия и Индонезия, поясни Петров. Пърстенообразните слънчеви затъмнения са много красиви за наблюдения. Те се случват, когато видимият диск на Луната е малко по-малък от видимия диск на Слънцето и Луната не може напълно да закрие слънчевия диск, като по този начин не се вижда слънчевата корона, но се вижда слънцето като златен светещ пръстен на небето.

Астрономът каза още, че тази година има две слънчеви затъмнения, като второто е частично и ще бъде през месец октомври, но за съжаление и то няма да може да се види от България. Като цяло тази година няма пълно слънчево затъмнение, уточни още Никола Петров.

© Фокус