Покривът на Роженската обсерватория е в плачевно състояние

Публикувана на 20.11.2013 | 14:45
481 прочитания

Тази година Националната астрономическа обсерватория „Рожен” ще си поеме въздух с облекчение, защото няма да има затруднения с издръжка на обсерваторията, съобщава директорът й Никола Петров.

Но по думите му ремонти в Обсерваторията не е имало откакто тя е построена през есента на 1979 г. Там има нова наблюдателна апаратура, нова електроника за управление, а базата, с която астрономите разполагат е перфектна. Според Петров в нея могат да се извършват какви ли не обучения, предвидено е всичко – конферентна зала, компютърна зала, леглова база, но всичко това никога досега не е било ремонтирано, откакто е построена сградата на обсерваторията.

Оказва се, че състоянието на покрива е плачевно, необходимо е да се направи топлоизолация, да се подмени дограмата, да се ремонтират и помещенията в сградата.
От бюджетът, който се предвижда за следващата година в никакъв случай не могат да останат и средства за ремонти. Необходими са проекти, програми, по които може да се включат, но специално за енергийна ефективност трябва да има съфинансиране.

По думите на директора парите не са огромни, когато се говори за национален обект със значение за целия Балкански регион.