Пунар кая – една антична гробница с безброй тайни и загадки

Публикувана на 06.09.2017 | 14:11
9113 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: panoramio.com
снимка: panoramio.com

​Пунар кая е едно място в Родопите, неизвестнстта на което се дължи на това, че то строго се пази в тайна, както от жителите на близкото село, така и на всички докоснали се до него, до неговата магия, както и до най-голямото му съкровище – водата, която според вярванията на мнозина е лековита.

Най-голямата загадка на гробницата остава водата, която мистично извира от пода й и според мнозина цери глухонеми и заекващи деца, а също така помага и на жени, страдащи от безплодие. Ако посетите Пунар кая ще забележите много дрехи, окачени по дърветата наоколо.

Причината за това е именно целебността на това място, където хората идват, къпят децата си, преобличат ги и оставят дрехите, с които са дошли, тъй като вярват, че с дрехите и болестта ще остане на това място.

Според преданията и вярванията, за да се изцели напълно човек, лечението и ритуалните действия трябва да продължат поне няколко години.

Вярва се също така и че най-целебна извиращата от пода на гробницата вода е преди изгрев слънце на Хъдрелез или Гергьов ден. Именно заради това, мнозина идват тук точно по това време, за да дирят лек за своите иначе неизлечими болести.

Водата се събира в два басейна – един правоъгълен и един кръгъл, като и двата са изсечени в пода и съединени с улей, а водата изтича навън от гробницата.

Гробницата се състои от две помещения – в едното извира водата, а другото според изследователите е възможно да се е използвало за гробница от предците ни.

Пунар кая се намира край село Старейшино. Без значение дали вярвате или не на преданията за лечебната вода, дали дирите или не лек за своите или тези на близките ви болежки, то посещението на Пунар кая е едно приятно изживяване. Самата разходка сред природата, заобикаляща от всякъде Пунар кая придава на местността магичност и я прави още по-завладяваща и красива.

© Родопчани