Роженските астрономи направиха откритие

Публикувана на 19.02.2014 | 18:30
714 прочитания

Астрономите на Рожен откриха нов астероид, съобщава директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен”, Никола Петров.

По думите му, те са подали информацията с наблюденията, свързани с този астероид в Агенцията за наблюдение на малки тела от Слънчевата система, която е международна организация по астрономия, в която и България е членка. В цялата тази организация се описват на практика всички тела от слънчевата система, в това число – астероиди и комети. До момента има открити над 500 000 астероида и те са регистрирани в базата-данни в тази международна астрономическа общност. Никола Петров отбеляза, че този астероид не е вписан в този списък, тоест той все още е потенциално нов, но така или иначе все още не са уточнени неговите координати.

Според Петров е много вероятно той да е нов, тъй като не съществува в регистъра на световната база-данни за наблюдение на малки тела в Слънчевата система.
Петров припомни, че в началото, когато обсерваторията е започнала своята работа и наблюдателна дейност, една от основните задачи е била свързана с откриване на астероиди и комети в Слънчевата система, но последните 10-15 години тази задача не е чак толкова сериозна астрономическа задача. В момента между 60 и 70 % от новооткритите астероиди и комети в световен мащаб се правят от любители-астрономи. „Част от нашето близко бъдеще е свързано с много по-сериозните изследвания на астероиди и най-вече, как можем да ги използваме за нуждите на нашата цивилизация, защото те много често съдържат редки материали, които много трудно се намират и добавят на Земята”, уточни Никола Петров.

© Фокус