Село Ковачевица - исторически и архитектурен резерват

Публикувана на 05.12.2017 | 17:45
6864 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg

 Историческия и архитектурен резерват село Ковачевица е безспорно едно от най-значимите и впечатляващи постижения на българския строителен гений през Възраждането. Всичко там е камък...Но въпреки, че камъка символизира студ и сивота, този каменен град се оказа едно доста слънчево местенце. 
Село Ковачевица се намира на около 24 километра е град Гоце Делчев по поречието на река Канина (Кървава река). Пътя до там като цяло не е лош, с изключение на един участъка от около километър, два, където асфалт няма. Ние проблем с това нямахме, понеже случихме на хубаво и сухо време. Не гарантираме обаче, че при други условия стигането до резервата ще е лесно и дори възможно.

За името на с.Ковачевица съществува легенда свързана с ковача и дюлгерин Марко и неговото семейство.След като известният тогава ковач се споминал, всички близки и роднини от околните селища като отивали при Гина, съпругата на Марко казвали: “Отиваме до Ковачевица”, т.е. до жената на ковача. Така в течение на времето се утвърдило името на махалата, около която по-късно се групирали всички околни махали, за да се бранят от зачестилите разбойнически нападения и поставили началото на сегашното село Ковачевица.

Селото възниква през първата половина на 17 век, по време на вълните на насилствено помохамеданчване на българи. Основано е от българи, преселници. Те пристигали от различни крайща на страната ни - от с.Рибново, от Банско, от Търново (създали т.нап.”Търновска махала”и в малко по-къснен период от Западна Македония, които образува т.нар. “Арнаутска махала”. Населението се занимавало с различни дейности – земеделие, скотовъдство, занаятчийство. Дошлите от Западна Македония се занимавали най-вече със строителство (дюлгерство). 

През цялото време на турското робство в с.Ковачевица не е имало турска администрация, което благоприятства за превръщането на селото в един от центровете на македонското национално-освободително движение.

От местността Кози камък се открива чудна гледка към Каялийските скали и стръмните върхове на Пирин планина. 

На един час път пеша, западно от с.Ковачевица в долината на река Канина /Кървава река/ се намира Сини вир. Водопадът е цяла каскада в коритото на реката, която в тази част е създала величествен пролом.
На два километра източно, в най-високата част над селото е местността "Свети Георги". Там през 1995г. от майстора зидар Шериф Ходжов от с.Горно Дряново и с доброволен труд на населението на с.Ковачевица е изграден параклисът "Свети Георги".

За тези, които обичат планинския туризъм, много близо до Ковачевци е връх Беслет (1938 м). Темето му е обрасло с остра трева и хвойнови туфи, а склоновете му са покрити със стара иглолистна гора. Преданието разказва, че името му идва от някогашните безбрежни иглолистни гори, в които човек попадне ли се загубва "без следа".