1571086095Nowa

Село Югово – емблема на родопското трудолюбие

Публикувана на 06.10.2017 | 13:26
15005 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: mirela.bg
снимка: mirela.bg

​Село Югово е едно от родопските села, известни със своите прочути жители и то не какви да е жители, а майстори-дюглери, сътворили множество чешми, къщи, параклиси и мостове. Разбира се, няма как да не са оставили и своите следи в собственото си село. Днес именно тези следи са емблемите на Югово и именно те го правят толкова ценно и известно.

Една от най-впечатляващите постройки в селото е църквата „Св. Троица“, построена през 1840 година. Църквата предизвиква интерес и със своите уникални стенописи, запазени и до днес.

Image titleснимка: geodruid.com

В околностите на селото има още около 20 параклиса, които също са интересни обекти за любознателния и вечно търсещ нови приключения турист.

В миналото тук, през село Югово, минавал един от основните пътища от Горнотракийкста низина към Беломорието, днес наричан „Старият друм“. И до днес личат следите от този трансграничен път като над реката, минаваща през селото се извисяват два старинни моста, разположени в северната и южната част на селото.

Image titleснимка: opoznai.bg

В реката, над която минават интересните мостове, вирее риба, която днес привлича много риболовци. Отново край село Югово се намира и ловният резерват „Карамуш“.

Може би вече ви е съвсем ясно, че няма как и това село да не предлага приказни гледки, но нека все пак потвърдим подозренията ви. Да, от селото се открива чудна, мащабна панорама, която кара човек да желае да се взира в нея до безкрай.

© Родопчани