Слонът – поредният скален феномен в Родопите

Публикувана на 16.06.2017 | 14:37
11070 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Слонът, снимка: mapio.net
Слонът, снимка: mapio.net
Паркингът с беседката, снимка: zapadnirodopi.com
Паркингът с беседката, снимка: zapadnirodopi.com
Алеята край реката, снимка: zapadnirodopi.com
Алеята край реката, снимка: zapadnirodopi.com

​Слонът е интересен скален феномен, намиращ се на брега на Широколъшка река, на около 4 километра от град Девин. Скалният феномен е получил името „Слонът“, поради формата си, наподобяваща екзотичното животно.

Скланият феномен попада в Широколъшката разломна зона, която има водеща роля при образуването на Триградксия карст и впечатляващия Триградски пещерен район, който е втори по големина в Родопите.

Интересното каменно образувание във формата на слон се е формирало в продължение на хилядолетия под въздействието на природните сили. Учените смятат, че с появата на скалния феномен е свързана древна пещера, която се разрушила под въздействето на реката или пък при по-силно земетресение.

Местните разказват легенда, която гласи, че преди време между наподобяващите уста и хобот на слона е имало вход към пещера, от която извирала лековита вода и много хора идвали тук, за да дирят лек за болестите си.

През 2013 година МИРГ „Високи Западни Родопи – Батак, Девин и Доспат” изгражда чудесен кът за риболов и отдих край това интересно скално образувание.

Изградени са паркинг и беседка с камина, където може да направите своя пикник със семейството и приятелите. Край реката пък е оформена чудна алея с пейки, достъпът до която е улеснен с интересни стълби изцяло от природни материали.

В близост до Слона се намира и друга интересна скална фигура, наподобяваща мома с хурка в ръка. За нея се смята, че се е образувала под въздействието на вятъра, водата и слънцето.

Феноменът носи името „Момата“, което произлиза от легенда, разказваща за несломимостта и непреклонността на една родопчанка, предпочела да се превърне в камък пред това да бъде заловена от разбойници.

© Родопчани