Студен кладенец – най-живописният язовир в Родопите

Публикувана на 07.08.2017 | 13:38
7032 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: photoplace.bg
снимка: photoplace.bg

​В горещите летни дни, мнозина избират бреговете на някой язовир за своята отпуска или пък просто за уикенда. Тъй като Родопите са доста благодатни откъм язовири, често именно техните брегове биват изпълнени с къмпингуващи.

Един от предпочитание, а и най-живописни язвори в Родопите е язовир Студен кладенец. Той е втроият язозвир на река Арда след Кърджали. Намира се на границата между общините Кърджали и Крумовград, а площта му е 27 кв.км.

Височината на язовирната стена, в най-високата част е 68 метра, а дължината й е 350 метра. В основата широчината на стената достига 61 метра, а в короната – 8.

Главната цел, поради която е изграден язовирът е регулирането на големия отток на река Арда, както и напояване и производство на електроенергия.

Image titleснимка: photo-forum.net

С годините обаче бреговете на язовир Студен кладенец, в по-голямата си част девствени, започват да привличат все повече и повече любители на риболова и къмпинга. Днес, поради засилващия се интерес към язовира се предлагат и атракции за къмпингуващите като гребане и водни колела.

Освен красивите меандри и брегове на язовира, неговата красота и привлекателност се допълва и от издигащите се от двете му страни крепости – Моняк и Вишеград, които предоставят чудесна възможност за разходка сред руините от миналото. Освен това, крепост Моняк е и една от най-високоразположените, което от своя страна обещава чудни гледки към най-живописния язовир – Студен кладенец.

Уикендът или отпуската, прекарани по бреговете на язоври Студен кладенец несъмнено биха били едни от най-запомнящите се, както и времето, колкото и кратко да е то, прекарано в омайната Родопа планина.