Теория и практика на родопския пататник

Публикувана на 06.06.2017 | 03:41
19069 прочитания
Автор: Нели Иванова

​Ако боговете на Олимп се хранели с амброзия, за да се радват на вечно здраве и младост, то било защото не познавали родопския пататник.  Неговият вкус е достоен за поезия, а тук ще разкрием няколко важни тънкости в приговянето му, откраднати направо от кухнята на бай Иван (112 кг.), известен в околността като Краля на пататника.  Той се придържа към оригинала, при който не се използват кори, а рецептата е максимално оптимизирана като време, финанси и ефект.

Image title

1.    Обелвате картофите. За тавичка с диаметър 40 см. са достатъчни около два килограма. Ако картофите са родопски и нямат високо водно съдържание, вкусът ще бъде по-плътен, а ястието по-хранително. Ако се спрете на млади картофи или такива, отгледани във вътрешността на страната, тогава се пригответе за по-ефирни усещания.

Image title

2.    Настъргвате картофите на едро ренде или употребявате кухненски робот. Количеството е доста, затова се спираме на механизирания вариант. Добре е да го направите в широка тава, където ще добавите допълнителните продукти и ще разбъркате всичко спокойно.

Image title 3.    Добавяте сол на вкус, гьозъм (джоджен), който стривате добре и отстранявате клончетата, защото те няма да омекнат. Добавяте още 3 яйца, натрошено сирене, може да се настърже и лук.  

Image titleImage title 4.    Разбърквате всичко добре. Ако картофите са от воднистите, солта ще извлече от тях допълнително вода и ще плуват в солен сок. Запазете го. Той ще бъде необходим при топлинната обработка.

Image title

5.     Сложете на печката тиган/тавичка с незалепващо покритие. Добре е печката да бъде на дърва, защото нагряването е равномерно, обхваща цялата площ и задушава картофите добре. Налейте олио в тавата, достатъчно като количество, защото картофите поемат доста. Сложете малка купчинка от картофената смес в средата, като наблюдавате кога олиото около нея ще започне да цвърчи. Тогава поставете цялото количество на купчинки, така че картофите да не изместят олиото към стените на съда.

Image title

6.     Оформете пататника с решетъчна лъжица като внимавате да не пресовате твърде силно. Отделете внимателно от стените на тавичката и налейте сока - той съдържа част от солта. Захлупете с голям капак. Така картофите ще омекнат.

Image title

7.     Печете (пържете) на умерена температура като проверявате дали вече има образувана коричка от долната страна на пататника. Коричката трябва да бъде достатъчно твърда, за да може, когато подпъхнете решетъчната лъжица отдолу, да успеете леко да го повдигнете без да се огъва.

Image title

8.     В този момент е необходимо да го обърнете като използвате капака. Това става като отстраните тигана от огъня. Изчакайте сместа да поеме олиото, за да не ви опари при завъртането. Захлупете с капака и внимателно обърнете. После върнете в тавичката/тигана с изхлузване, като не добавяте допълнително олио и печете до хрупкава златиста коричка, за която много хора са готови да се бият.

         При поднасянето на пататника можете да аранжирате с домат, пресен лук, да сервирате с кисело мляко или парче сирене. Ефектът винаги е зашеметяващ!

         Добър апетит!