Узунджовска църква – най-голямата селска църква в България

Публикувана на 08.09.2017 | 21:08
4074 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg

​Узунджовска църква или „Успение на Пресвета Богородица“ – един малко известен обект, пазещ дълбока и изключително интересна история.

Малцина са тези, които знаят, че днешната най-голяма селска църква в страната ни, в миналото била преусторявана цели три пъти. Най-напред днешната църква била тракийско светилище. Над останките от него, предците ни построили християнски храм. По-късно обаче църквата бива разрушена, а на нейно място бива построена джамия, част от огромен кервансарай, който по думите на османския пътешественик Евлия Челеби „бил приличен на крепост“. През 20-ти век храмът претърпява своята трета метаморфоза, като сменя своето предназначение на мюсюлмански храм и се превръща в църквата „Успение на Пресвета Богородица“, известна днес като Узунджовска църква или най-голямата селска църква в България.

Изключително интересна е не само историята, но и архитектурата на днешната църква, тъй като съчетава архитектурата и на джамия и на църква, което само още веднъж доказва, че хипотезите за нетърпимостта на българите към мюслманите е само един мит, подклаждан изкуствено от външни сили. В украсата на Узунджовската църква се откриват елементи както от християнската, така и от мюсюлманската религия, като дори над един от входовете на днешната църква е запазен надпис на арабски от времето, когато тя била храм на мюсюлманите.

Днешното неизвестно село Узунджово в миналото било със статут на огромна околия, в която се провеждал и най-големият панаир на територията на великката Османска империя, който събирал над 50 000 търговци от цяла Европа.

Кервансараят пък, от който била част джамията, днес превърната в църква, бил наистина изключително голям. Бегла представа можем да придобием от описанието, което се дава за него от историческите сведения. Според тях кервансараят разполагал с 80 огнища, 350 стаи, хамам,мраморен фонтан и дори часовникова кула в двора. Кервансараят бил един от най-уютните и внушителни комплекси по това време.

Image titleснимка: bnr.bg

Днес, най-големият селски, християнски храм, привлича своите посетители не само с богатата си история, но и със своите безброй безценни съкровища. В храма днес ще откриете една от иконите на Богородица, смятана за чудотворна. Именно поради тази причина на храмовият празник на Узунджовската църква, който е на 15 август стотици вярващи се стичат именно към този храм.

Друго уникално и изключително интересно в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ е иконостасът. В него е отразена молитва, написана на първата азбука, създадена от братята Кирил и Методий – глаголицата. Точно под него пък са изобразени ДНК спирали, символизиращи живота.

Акустиката в църквата също е нещо, което впечатлява гостите на Узунджовската църква. Ако в Рилския манастир акустиката е постигната чрез умишлено зазидано гърнета в четирите му ъгъла, то в Узунджовската църква това се псотига само и единствено благодарение на архитектурата на храма – чрез специфичната форма на свода и стените, които наподобяват камбана, както и разположението на прозорците.

Накрая, но със сигурност не на последно място, това, което кара посетителите на най-голямата селска църква в България да се влюбят в нея е разказът на сладкодумната домакинката на храма, продаваща свещи и сувенири, която с думите си рисува пред очите на човек изящни картини, пренасящи го директно в различните етапи от преобразяванията на днешния християнски храм.

Узундвовската църква е изключително ценен обект, наподобяващ всеизвестната „Света София“ в Истанбул, която пък от църква била превърната в джамия. Може би някога и Узунджовската църква ще придобие тази популярност, на която днес се радва „Света София“.

История, архитектура, безценни съкровища – всичко това, събрано под покрива на най-голямата селска църква, намираща се на територията на България.