​В България не "циганите", а циганията е проблемът!

Публикувана на 14.07.2017 | 02:48
5998 прочитания
Автор: Хайри Лошев

Предварително се извиянвам, че използвам думата "цигани" в загалвието. Не искам да обидя никого по никакъв начин. Идеята на заглавието е да илюстрира отношението на мнозинството към малцинствата в България.

Под "мнозинство" и "малцинства" отвоно целта е да се засегнат тенденции в обществото ни, а не конкретни хора, тъй като никой отделен човек, не бива да бъде слаган под общ знаменател на какъвто и да е било принцип.

Повод за тези редове е една статия, на която попаднах. Касае ромите, които пребиха с дървени колове смолянчанин и това, че са пуснати под домашен арест. И по-скоро коментарите под статията, а и не само там, а навсякъде в публичното пространство. Няма смисъл да преразказвам случая, вече всеки е наясно с него, но мисля, че трябва да спомена едни важни детайли, които явно убягват на много хора или просто биват премълчавани.

Първо - ромите, пребили смолянчанина, работят и то не от вчера. Освен това, до този момент са нямали други криминални провинения. 

Второ - Георги Кадиев, пребитият смолянчанин, има съдебно минало.  Част от наказанията му са за хулиганство, кражби и опит за грабеж. Бил е и в затвора.

Терто - в конкретния случай, именно Георги първо се нахвърля с юмруци върху ромите и именно той провокира злощастния развой на случая.

Не ме разбирайте погрешно - лично аз смятам, че ромите трбява да бъдат осъдени и да излежат присъдите си, тъй като това е тежко престъпление и не мисля, че има какво да се коментира или разисква. 

Но, извинявайте, Георги още малко ще се превърне в национален герой за това, че беше пребит от роми. Имайки предвид миналото му, това не му е първата подобна проява. И най-важното, навсякъде чета коментари за това как нямало закони за ромите, как ромите ни били проблема и т.н.  Доколкото разбирам в конкретния случай, ромите са на подсъдимата скамейка, очаквайки делото и присъдите си. А да попитам, Георги, след като излезе от болницата (надявам се да се случи скоро и му пожелавам бързо оздравяване), та той ще седне ли на подсъдимата скамейка, за да видим дали същите тези закони важат и за него и за това, че се е нахвърлил с юмруци пръв! 

Защото ако трябва да съблюдаваме закона, саморазправата определено не е законовият начин в тази ситуация, а от съдебното му минало личи, че това явно не му е за пръв път. 

И хайде сега да попитам всички, на които ромите са им проблемът, които твърдят, че за ромите нямало закони - а за останалите има ли?! Колко такива случаи има сред българите - стотици, нали. Но те не са национален проблем. Никъде в интернет не прочетох, че за българите нямало закони. Дори не им се дава гласност на повечето. Обаче когато някой от малцинствата направи подобно провинение, веднага всички биват слагани под общ знаменател, биват гледани с лошо око.. Те са цигани, или турци, или помаци, или марсианци... Няма значение какви - важното е, че веднага им слагаме етикета "втора ръка хора", "лоши хора"... И това не е от днес, нито от вчера. 

И какво сега, дайте да изгоним ромите, че да ни се оправят всичките проблеми. Дайте да изгоним всичките малцинства и да заживеем безгрижно и щастливо.

А да ви попитам, преди около 10 дни в София имаше подобен случай с две забрадени жени, с тази разлика, че те по никакъв начин не са провокирали биячите си.  Нямаше масови протести в тяхна подкрепа, каквито имаше в Смолян и Асеновград. 

Значи когато някой от малцинствата извърши престъпление се превръща в национален проблем. И почваме да говорим как законите важат за едни, а за други не...

Хубаво е, че говорим за закони и за спазването им, но ни убягва най-важният детайл от картината, а именно, че онези, които коват законите, не ги спазват. Че именно те са основният проблем на тази държава, че чрез купените от тях медии ни разправят какъв голям проблем са тези или онези, и ние глупаците, вместо да сме пред парламента, за да протестираме заради хилядите причини, които са ни дали и които касаят всеки един от нас ежедневно, ние си играем на патриоти и родолюбци. Псевдопатриоти обаче!

Алооо, хора, събудете се, пребиха няколко човека и вие скочихте на протест срещу ромите. А онези, заради които бабите и дядовците ви мизерстват с оскъдните си пенсии и не могат да ви видят с години, защото повечето от вас са принудени да работят в чужбина; онези, заради които получавате най-некачественото здравеопазване в Европа, а и не само... Господи, защо ли въобще ви давам примери, преди няколко години обраха банка пред очите ни, най-нагло и безочливо... Кражба за милиарди, която ние всички плащаме! Пред очите на всички! А ние продължаваме да се разправяме с ромите, или със забрадените и всички, които по някакъв начин са различни...

А бе, на нашата нация нещо ни куца логиката - имаме един от най-ниските жизнени стандарти - псуваме политиците по телевизора, имаме най-лошото здравеопазване - псуваме политиците, имаме най-лошата образователна сисема, бюрокрация, корупция,  лоша инфраструктура, неработещи или тромави институции и още какво ли не - псуваме политиците. Стават няколко криминални случая - и хайде всички българи на протест срещу ромите. Аз си мисля, че ако променим "стратегията" и почнем да псуваме, когато някой извърши криминално деяние като тези в Смолян и Асеновград, а протестите започнем да ги организираме пред парламента, то нещата могат и да се променят.

Image title

Image title

Уважаеми съграждани, пробелмът ви не са малцинствата и различните, проблемът ви са политиците и това, че постоянно ги преизбирате и после не им държите сметка... Защото ромите няма къде да избягат, но политиците, след изкарания мандат, често заминават някъде... И после трябва да ги търсим по екзотичните плажове из цял свят, че да им държим сметка... 

Аз мисля, че желязото се кове, докато е топло, така че и политиците, трбява да им държим сметка още докато са в парламента.   

И тъй като в началото на статията споменах, че не бива хората да се слагат под общ знаменател, сега като се замисля, може би пък за българския политически елит понастоящем можем да направим изключение...

© Родопчани