Вековните чинари край Гърмен – не просто дървета, а пазители на шествековна история

Публикувана на 04.11.2017 | 15:12
7557 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: svetilishte.com
снимка: svetilishte.com

​Ако някое ваше родопско пътешествие ви отведе в района на Гърмен, не пропускайте да посетите вековните чинари – една изключителна прирона забележителност, едно безценно съкровище.

Вековните чинари се наимрат само на половин километър от центъра на града и векове наред съхраняват най-свидните спомени на жителите на село Гърмен. Със сигурност ще чуете в Гърмен да казват, че именно чинарът е най-мъдрият и най-старият тук и това без съмнение е така.

Хора идват и си отиват. Сменят се поколенията и времената, а чинарът си стои все там и става свидетел на всичко случващо се.

Безспорно чинарите в Гърмен са една от най-големите атракции в околността. Със своята над 600-годишна възраст, височина 24 метра и обиколка 10,50 метра вековните дървета ще ви накарат да ахнете.

Не случайно след порвелото се онлайн гласуване те печелят приза „Дърво на годината“ в България, което им осигурява място и сред класацията за „Дърво на годината“ в Европа.

Ако просто минавате от тук или пък посещавате античния град на победата „Никополис ад Нестум“, то не пропускайте да видите и чинарите, да поседнете под сянката им, да ги прегърнете или да направите това, което ще ви накара най-добре да почувствате техния заряд и да усетите магията, която те предават на всеки свой посетител.

© Родопчани