Вила Армира – най-пищно украсеният дворец от римско време, открит по нашите земи

Публикувана на 12.06.2017 | 16:13
15162 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: luxor-complex.com
снимка: luxor-complex.com
снимка: dioramatt.com
снимка: dioramatt.com
снимка: luxor-complex.com
снимка: luxor-complex.com
снимка: artleksikon.bg
снимка: artleksikon.bg


​Вила Армира е един от най-интересните паметници от времето на Римската империя, открити по нашите земи. Тя е построена през втората половина на I век и е съществувала до втората половина на IV век, когато бива опожарена.

Вила Армира е един от най-ранните вилни комплекси от римско време, проучени до момента в България, както и най-богатият частен дворец от този период, разкрит в днешните български земи.

Пищният паметник бива открит при строежа на язовир на река Арда през 1964 година, когато строителите случайно попадат на следи от антична сграда. При последвали археологически разкопки са открити останки от крайградска вила от периода на римското владичество по наши земи. След откриването на останките, построяването на язовира било прекратено, а вила Армира бива съхранена под формата на музеен комплекс.

Внушителната двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса и значителен брой различни помещения се разпростирала на площ от 3600 квадратни метра. Отделните помещения, които само на първия етаж наброявали 22 ограждали открит басейн, чийто размери са внушителни.

Вилата е изключително луксозна с пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки. Подовете на всички помещения и коридори били покрити с художествени мозайки с традиционни за античната живопис мотиви. Най-ценна е мозайката от господарската спалня, където е изваян портрет на собственика на приказната вила с двете му деца, тъй като това са единствените портрети върху мозайка от римската епоха, намерени досега в България.

Особен интерес представлява и мозайката с изображението на Медуза Горгона, което се повтаря многократно в декорацията на вилата.

Вила Армира стопанисва най-голямата като количество и разнообразие мозаечна находка в България, която надвишава всички останали мозайки, открити по български земи.

Античната вила днес съществува като музеен комплекс в близост до Ивайловград, който работи всеки ден от 9 до 17 часа. Цената на билета за възрастни е 5 лева, а за учащи и пенсионери – 3 лева. Вила Армира е включена и в Стоте национални исторически обекта под номер 72б.© Родопчани