Връх Орфей – вторият по височина връх в Родопите

Публикувана на 12.06.2017 | 00:56
6436 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg

​Едва ли има човек, който не е чувал за емблематичният певец Орфей. Този, който със своята арфа успявал да укроти и най-дивите зверове, този, чийто песни успели да омилостивят боговете и да ги накарат да му върнат любимата в света на живите.

Емблематичен колкото певеца е и вторият по височина връх в Родопите, който достойно носи името на легендарния Орфей.

Връх Орфей, известен също като Кралъка е вторият по височина връх в Родопите. Висок 2188 метра той привлича множество туристи – любители на планинарството и еко туризма.

Изходната точка за маршрута към връх Орфей е село Гела. От селото до хижа Ледницата следват 6 километра черен път, подходящ за джипове или по-високи коли. След хижата се тръгва по горска пътека, която е доста стръмна и средно се изминава за 3 часа. Горската пътека е добре обозначена с указващи пътя табели.

Друг начин да стигнете до връх Орфей е от хижа Перелик. Този преход отнема около 4 часа в едната посока.

Изкачите ли връха пред вас ще се открие смайваща гледка. Смята се, че именно от тези красоти Орфей черпел вдъхновение за своите омайни песни.

От върха гледката има обширен простор. Цялата Родопа планина се стеле пред погледа ви и ви кара само да немеете. Погледа стига заснежените върхове на Рила и Пирин, преливащи в тъмносинята гръд на Стара планина.

Със само 3 метра по-нисък от първенецът на Родопите Перелик, връх Орфей по нищо не му отстъпва. Той ще ви позволи да се докоснете до величието на Родопите, което Орфей възпява със своята арфа.

© Родопчани