Връх Средногорец – родопската Шипка

Публикувана на 10.08.2017 | 18:10
4383 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: born.blog.bg
снимка: born.blog.bg

​Освен със своята омайна хубост и буйни гори, Родопите са известни и с несломимия дух на родопчани. Борбени, последователни и свободолюбиви, родопчани оставят след себе си трайни отпечатъци, както в умовете, така и в душите на хората.

Едно от доказателствата за борбеността и свободолюбивостта на родопчанина е бележития връх Средногорец – символ на борбата за свобода на родопчани, не случайно наричан родопската Шипка.

Историята на връх Средногорец е пропита от патриотизъм, непреклонност и нестихваща родопска сила. Именно на Средногорец се разиграва най-епичната битка в борбата за освобождението на Родопите от османска власт.

Въпреки че на армията, сражаваща се за освобождението на Родопите е наредено да отстъпи и да се оттегли към Пловдив, за полковник Владимир Серафимов отстъплението никак не е опция. Именно тогава той изрича и заветните думи: „Да се отстъпи? Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!“.

С подкрепата на също толкова борбените и неотстъпчиви жители на околните села, армията посреща противника на връх Средногорец и именно тук се състои най-тежката част от битката за свободата на Родопите съизмерима с битката на връх Шипка.

Несломимите родопчани поемат вражеските атаки, дори сами се впускат в такива. Устремиът и желанието им за свобода са толкова силни, че врагът, макар и в пъти по-многочислен и добре подготвен, не успява да издържи и претърпява поражение.

Връх Средногорец или родопската Шипка, се намира на пътя Рудозем – Смолян, между селата Фатово и някогашното Аламиделе, прекръстено на Полковник Серафимово, в чест на полковника, водещ битките за свобода на Родопите.

Около него е оформен малък парк, привличащ минувачите. Всяка година с панахида за загиналите за свободата на Родопите смолянчани отбелязват този значим за Родопите ден.

© Родопчани