Връх „Свобода“ – там, където човек усеща истинска свобода

Публикувана на 14.11.2017 | 15:22
16060 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: photo-forum.net
снимка: photo-forum.net

​Свобода е името на родопски връх, издигащ се в близост до село Давидково, на надморска височина от 1943 метра. Именно тази височина дава на човек да погледне буквално извън границите, и с повече късмет да види дори Беломорието.

Не само това обаче е очарованието на връх „Свобода“. Години наред той съхранява и дълбока история. На него се намира тракийско светилище, датиращо от XI – VII век преди Христа, сочено за най-голямото светилище на Дионисий.

На връх Свобода ще ви впечатлят и огромните камъни, които според мнозина са тук още от тракийско време, а предназначението им било свързано с астрономически наблюдение и предсказания, с които древните ни предци се славят.

Освен всичко казано до тук, на връх „Свобода“ ще видите и паметна плоча на Момчил войвода, който пръв оказва организирана съпротива на османците. 

Image titleСнимка: pochivka.bg

За впечатляващия родопски връх ще чуете и предположения, че е мястото, на което Енихан баба – покорителят на Родопите, намерил смъртта си. Именно поради тази причина там е и гробът му.

Без съмнение обаче, най-впечатляваща е гледката, разкриваща се от върха. Прекрасна панорама, позволяваща на погледа да стига до Бяло море, позволяваща на човек да погледне отвъд границите и да почувства истинска свобода – свобода от стреса, от забързаното ежедневие, от проблемите си и да замени всичко това с наслада за душата и сетивата.

© Родопчани