Ягодинска пещера-с.Ягодина

Публикувана на 05.12.2017 | 17:19
1341 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg

Ягодинската пещера се намира до село Ягодина, на около 20 км на юг от Девин и е една от най- интересните пещери в района, която си заслужава да бъде посетена. С обща дължина от 10 500 метра, което я прави една от най-дългите пещери в България и най-дългата в Родипите, Ягодинската пещера е разположена на 5 нива, като само най-ниският етаж е облагороден и може да бъде видян без специална екипировка. Там е изградена пътека с дължина 1100 метра.
Пещерата предоставя невероятната възможност да видите много и разнообразни пещерни образувания, формирали се в продължение на хиляди, дори милиони години, като сталактити, сталактони, сталагмити, „ завеси”, различни скални форми, наподобяващи Снежанка, дядо Коледа, Пижо и Пенда, Дева Мария и Младенеца и други. Това, което обаче прави Ягодинската пещера уникална е, че само в нея могат да бъдат видени пещерни перли и начина, по-който те се образуват, както и скални образувания в цветовете на леопардова кожа
В Ягодинската пещера се намира и т.нар. Новогодишна зала, където ежегодно спелеолозите посрещат новата година, събрани около новогодишна елха. Поради високата влажност в пещерата  ( около 92% ) новогодишната елха се запазва зелена за няколко години!

Ягодинската пещера е известна и като пещерата на сватбите, защото в нея са се венчали над 100 екстравагантни двойки. В пещерата има и обредна зала къде се извършват венчавките.


На най-горния етаж на пещерата е открито и древно жилище на грънчари,обитавано 4 хилядолетия пр. Хр., които извличали глината от Буйновската река и от вътрешността на пещерата. Древното жилище може да бъде посетено само през лятото и пролетта.

Ягодинската пещера е  една от най-влажните пещери в България ( 92%), а температурата в нея е по – ниска ( 6 о) от тази в Дяволското гърло, затова препоръчваме вземането на топли дрехи в тъмни цветове, за да се чувствате комфортно по време на цялата обиколката на пещерата. 
Ягодинската пещера е отворена за посещение целогодишно.

Пещерата е един от Стоте национални туристически обекти, който си заслужава да посетите