Язовир Доспат – късче от Рая

Публикувана на 18.05.2017 | 16:16
25864 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: villa359.com
снимка: villa359.com
снимка: bigfish.bg
снимка: bigfish.bg
снимка: flag-rhodope.bg
снимка: flag-rhodope.bg
снимка: photo-forum.net
снимка: photo-forum.net
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg

Язовир Доспат е едно от местата в Родопите, които неминуемо трябва да се посетят. Съчетал в себе си красотата на Родопите, заливите на язовира, многобройните пътеки около него, както и живописното островче, той доставя истинска наслада на всеки отправил поглед към него.

Пътят към язовира минава през много красиви места, но още с влизането в града пред вас ще се открие невероятната гледка към язовира отвисоко. Много често нищо неподозиращите пътници, минаващи край язовира ахват, смаяни от неговата хубост и непредвидено правят почивка, за да запечатат момента. Малко след като влезнете в града ще видите и пешеходна алея и пейки откъдето, ако успеете да си намерите места, ще можете да се съзерцавате смайващата гледка, особено красива по залез слънце.

Язовир Доспат се намира на едноименната река в Западните Родопи. Разположен е върху площ от 18 квадратни километра на 1200 метра надморска височина. Дължината му е 19 километра, а широчината към 1 километър. Той е един от най-големите по площ и обем язовири в България.

За любителите на риболова, язовир Доспат е истинско бижу. Риболовците тук се наслаждават на богат улов на шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

Тези, които обичат красотата, спокойствието и чистият въздух на планината, често избират Доспат като дестинация за летния отпуск. Бреговете на язовира дават възможност за къмпингуване сред невероятно красивата дива природа.

За тези, които не обичат къмпинга Доспат предлага хотели, къщи за гости и бунгала, където да отседнат. Срещу неголяма сума ще можете да се разходите и с лодка по язовира.

Язовир Доспат предлага на гостите си незабравими моменти в сърцето на Родопите. Той пленява безвъзвратно дори случайните минувачи и заражда във всеки неописуемо желание да го зърне още веднъж.

Етикети: Доспат, язовир
© Родопчани