Язовир Въча – предпочитано място за отдих и риболов

Публикувана на 14.05.2017 | 09:12
21590 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка:rezervaciq.com
снимка:rezervaciq.com
снимка:rezervaciq.com
снимка:rezervaciq.com

Районът покрай язовир Въча е един от най-живописните в България. Разположението на язовира в ждрело, заобиколено от високи планини е от обстоятелствата, които още повече допринасят за определянето му като един от най-красивите язовири. Дори самото преминаване покрай язовира доставя огромна наслада на очите.

Освен, че е най-красивият, язовир Въча е и най-големият в страната ни. Дълъг около 18 километра, язовирът осигурява част от питейната вода на Пловдив и се използва за напояване на пловдивското поле. Язовирът притежава и най-високата язовирна стена – 144,5 метра.

Въча е язовир в района на Родопите, по поречието на река Въча. Разположен е на границата на областите Пловдив, Смолян и Пазарджик. Той е и част от каскадата „Доспат - Въча“. За да стигнете до него трябва да се насочите към Кричим, а от там към Девин след което следват 30 километра, които може да ви се сторят много повече, заради многото завои.

В язовирът вирее изключително голямо разнообразие от риба, което го прави предпочитана дестинация за много риболовци. Тук те могат да се насладят на богат улов от бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука.

Освен за любителите на риболова, язовирът е любима дестинация и за любителите на красивата природа и разходките покрай нея. Бреговете на язовира са добре обособени за туризъм, а в язовира са изградени плаващи къщички, които могат да се наемат за нощувка.

Предишното име на язовира е „Антонивановци“ или „Антон Иванов“, наречен на загиналите в района партизани от отряд „Антон Иванов“ през февруари-март 1944 г. На километър западно от язовирната стена, на брега е издигнат мемориал в чест на загиналите.

За посещението на язовир Въча отделете поне един ден, за да можете спокойно да се разходите из района и да се насладите на хубостта му.

© Родопчани