10 причини да се влюбите в Родопите

Публикувана на 03.04.2013 | 12:04
2083 прочитания
Автор: : Иван Чорбаджийски


 

Родопите са любов от пръв поглед.


Причина 1: Заради родопската кухня


Когато отидете в Родопите, и особено в някое от селата, пригответе се за обилно и вкусно хапване. Всякакви тестени закуски, баници, клин, милинки и тутманици, заедно с прочутите чевермета по съборите, освежаващия мурсалски чай... За пататника всеки знае - пече се бавно, но търпението си заслужава.


Причина 2: Заради диалекта


Слушате, слушате, на места нищо на разбирате, но пък звучи толкова мелодично! Спомням си като дете на село ме учиха да казвам на “родопски”: “Немой ма алай, от’ ма е скокот” (нещо като "Не ме пипай, защото имам гъдел"). Или Златоград с неизменното „Дали врит ще пийте студена кола?“, с което ще ви посрещнат в заведенията. Никога не е късно да научите някоя нова дума. Диалектите са истински богатство.


Причина 3: Заради фестивалите


Гайдарските надсвирвания в село Гелакукерските празници в Широка лъка, Беглика фест... цяло лято (а и не само) в Родопите кипи оживен фестивален живот - от традиционни събори с народна музика до алтернативни събития. Планина, чист въздух и културен живот - не знам как изобщо хората успяват да си тръгнат оттук.


Причина 4: Заради разнообразието


Тук трудно ще ви доскучае - в рамките на по-малко от 50 км можете да минете през пещера, буйна река, обширни поляни, вековни борови гори, язовир, причудливи скали, тракийски светилища, средновековни крепости, възрожденски къщи... Май само море няма.


Причина 5: Заради зимните радости


Пампорово и Чепеларе на първо място, на второ - по-малките зимни курорти като Цигов чарки Копривките (там е предимно за начинаещи). Със ски или с шейни, планината е гостоприемна за зимни активности. 


Причина 6: Заради призрачните села


Има немалко родопски села, в които можете да се нагледате на едновременно тъжни и вълнуващи гледки - полусрутени къщи, жители, които можете да преброите на пръстите на ръцете си, картини, излезли сякаш от филмов декор за живота в миналото. Предизвикателство за откривателския дух.


Причина 7: Заради духовния живот


Бачковският манастир е един от най-големите в БългарияКръстова гора е светилище от векове, Белинташ със своя противоречив живот, свързван с траки, гърци и... извънземни. Може би сте чували от мнозина, че Родопите са енергийно място, но истината е, че тук човек се наспива по-бързо, чувства се по-отпочинал и сякаш наистина зарежда батериите.


Причина 8: Заради легендите


Никога няма да ми омръзне да слушам легендата за силивряка (или орфеевото цвете), нито за многобройните места, на които се смята, че Орфей е крачил с песен на уста. Нито за легендите за чешми и мостове с вградени сенки на девойки, скали, от които са се хвърляли девици. Тук легендарното и мистичното витаят във въздуха - достатъчно е да попитате в някое от селата и ще чуете неочаквани истории.


Причина 9: Заради песните


Малко български сърца ще устоят да не трепнат при звука на родопската каба гайда и на тежките родопски народни песни. Оттук тръгва историята на песента “Излел е Дельо хайдутин”към космоса, а да чуете родопска музика в Родопите е едно от преживяванията, които най-дълбоко ще ви свържат с родната земя.


Причина 10: Заради хората


Тази част, с хората, винаги е субективна - пътуваш навсякъде и срещаш всякакви хора. Но вРодопите като че ли сме срещали най-дружелюбните, най-услужливите и гостоприемни хора вБългария. Случвало се е да попаднем в село късно вечер в търсене на правилния път към дома, а хората не само ни ориентираха, но и ни дадоха храна за из път.


Прочетете всичко за Родопите