100-годишната история на теснолинейката „Родопи“ събрана в Дом-музей

Публикувана на 02.09.2017 | 18:11
4144 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимки: Недко Дервенков
Снимки: Недко Дервенков


​Въпреки, че историята на теснолинейката „Родопи“ е 100-годишна, на практика се оказва, че хората не знаят почти нищо за нея. Липсата на информация и нарастващото любопитство, след като на 30 август т.г. след 30 години легендарния влак се завърна по тесните релси от Септември до Добринище, са основната причина студентът по икономика Кристиан Ваклинов да направи дом-музей. Тази идея обаче назряла особено след едно негово пътуване с кола по линията между гара Септември и Велинград, когато вижда сградата на една закритата вече гара.„Видях, че сградата е полуразрушена. Тя беше в окаяно състояние – разбита и разтърбушена от всякъде и реших, че трябва да се спаси, тъй като нейната история е над 90- годишна. Тя е строена около 1922-1923 година от доброволчески труд на хората. На два етажа е и се намира на най-живописното място по линията. Реших, че трябва да я опазим , защото това е история. През последните години май много бързо и лесно си затриваме историята и това е страшно!“, казва Кристиян, който възроди теснолинейката „Родопи“ и е председател на основаното от него Гражданско сдружение „За теснолинейката“. Воден от гражданската си активност, позиция и патриотизма, той кани двама свои приятели да ремонтират сградата, въпреки че не функционира – няма персонал, няма охрана. По време на ремонтните дейности се присъединяват още около 20 души и за две години сградата е възстановена, но младият Кристиан не спира дотук. Опознавайки историята на теснолинейката и контактуването му с хора, които се интересуват от нея, той решава да превърне сградата в Дом-музей на теснолинейката и започва да събира експонати, фотоси и предмети.  

„Теснолинейка има 100-годишна история , която история е крайно време да бъде достъпна за хората, които ежедневно минават от тук. Има и чужденци, които не са виждали и не са чували за линията и питат – защо е толкова тясно, къде отива, от къде идва. Линията създава все по-голямо любопитство, а ето че липсва много информация за нея. Музеят е още една крачка, за да се научи историята на железния път през Родопите и да стигне до хората“, разказва Кристиан.

Той успява да събере 100-годишнината на линията под формата на над 250 снимки, които проследяват  пътя й от построяването до последните дейности, извършени през последните 5 години от сдружението „За теснолинейката“. В една от стаите са изложени  автентични предмети от експлоатацията на линията през годините – униформи, кимано дискове, фенерчета, стрелка, шевна машина, с която са пришивали униформите на служителите в гарата Септември, шкаф за билети, както и  от старите картонени билети. Изложена е също и машина за перфорирането им. Показани са и много стари документи от експлоатацията на линията още от 30-те години. Кристиан казва, че събирането на тази ескпозиция непрекъснато ще се допълва. Ще се направят и информационни табла.

Image title

По време на ремонтните дейности не са липсвали и негативни коментари, споделя младежът:

„Имаше упреци, че такъв музей трябва да се направи на някоя от крайните гари, за да може да се отиде до там с влака, но аз не се съгласих, защото не искам той да се пълни с пътници от влака, а напротив – да се посещава от хората, които минават по дефилето с кола, за да спрат, да разгледат и следващия път да дойдат в нашия край с влака. Целта е да спечелим нови последователи, а не тези, които вече са се качили на влака“.

Дом-музеят на теснолинейката Септември - Добринище вече е факт и на 3 септември от 14.30 часа ще бъде официално открит. Мястото е гара Цепина, която се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от Варвара - в посока Велинград, на 116 км от София и на 62 км от Пловдив.

Още една мечта на Кристиан се сбъдна! 

Image titleImage title

© Родопчани