„100 каба гайди“ за десети път в Жеравна на фестивал

Публикувана на 17.08.2017 | 13:27
9785 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка:cross.bg
Снимка:cross.bg


​За десета поредна година 15 гайдари от смолянският гайдарски състав „100 каба гайди“ ще участват в Международния фестивал на фолклорната носия, който се провежда в Архитектурния резерват в Жеравана, съобщи ръководителят Тодор Тодоров.

Освен, че ще се изявят сцена в рамките на три дни, смолянските гайдари за десети път ще посрещат на входа участниците и гостите на фестивала, който е уникален с това, че обстановката максимално се доближава до българския бит преди век и половина. Всички присъстващи са облечени с автентични фолклорни носии, независимо от кой край на света са. Храненето става с дървени лъжици. Забранено е внасянето и използването на полиетиленови торбички и пликове, на пластмасови изделия, както и на всякакви други предмети от съвременния живот. Не се разрешава ползването на камери и фотоапарати, а разговорите по мобилни телефони се осъществява само на определени за целта места.

Фестивалът се провежда от 2008 година и винаги с участието на „100 каба гайди“. Тази година юбилейното издание ще бъде в дните 18, 19 и 20 август.

Участието на смолянските гайдари е по покана на организатора на фестивала –  Христо Димитров, който освен, че е продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл  „Българе“, е и дългогодишен партньор на състава „100 каба гайди. Вече повече от година смолянските гайдари се включват в националното турне на ансамбъл „Българе“, на което представят фолклорния си спектакъл „Осмото чудо“.

© Родопчани