Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
15 хиляди фиданки залесяват до края на годината в Смолянско

15 хиляди фиданки залесяват до края на годината в Смолянско

Публикувана на 18.11.2013 | 16:42
963 прочитания


Петнадесет хиляди фиданки от плодни видове дървета ще бъдат залесени до края на годината по проект ”Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причинените от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”, финансиран от ОПОС, съобщиха от Регионална инспекция „Околна среда и води” - Смолян.

Това са част дейностите по прилагане на спешни и неотложни мерки за намаляване и смекчаване на щетите от мечки. До момента е извършено залесяване на около 8000 плодни видове дървета на територията на две горски стопанства - ТП „ДГС – Смилян“ и ТП „ДГС – Борино“. Видовият състав е разнообразен - офика, круша, джанка и киселица.

Фиданките са със средна височина около 40-50 см. и се очаква да плододават след 4-5 години. На мястото на загиналите или увредени дръвчета ще бъдат засадени нови.
До края на проекта ще бъдат засадени общо 30 000 дръвчета. По този начин, чрез създаване на насаждения далеч от населените места, ще се подобри хранителната база, както за мечката така и за други видове.