Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
1585 българи са заразени с вируса на СПИН

1585 българи са заразени с вируса на СПИН

Публикувана на 29.11.2012 | 14:19
1033 прочитания


Официално регистрираните в България, заразени с вируса на СПИН към момента са 1585 лица, като от началото на годината досега са регистрирани нови 112 души. Това каза Таня Милкотева – ст. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” при РЗИ – Смолян. От новооткритите лица носители на вируса 88 са мъже. В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени, каза Милкотева и добави, че 45% от новооткритите случаи са на младежи под 29-годишна възраст. През май са открити и пет деца, заразени с ХИВ. С вируса ХИВ годишно се заразяват около 3 милиона души. Най-голям процент заболеваемост има в Африканските държави. 
По думите на Милкотева в България се очертават две най-силно уязвими групи спрямо риска от ХИВ: мъжете, които са съобщили за сексуални контакти с мъже и употребяващите интравенозни наркотици. Хората, живеещи с ХИВ/СПИН, които получават антиретровирусна терапия в България, са 477. Лечението им е осигурено със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Изключително важно е да бъдем внимателни в сексуалните си контакти, както и да използваме само стерилни игли или спринцовки при нужда. Лекарите са категорични, че битовото общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване, заключи Милкотева.