Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
18-годишен смолянчанин изработи носия без един шев, прилагайки древно изкуство

18-годишен смолянчанин изработи носия без един шев, прилагайки древно изкуство

Публикувана на 01.04.2013 | 12:03
2025 прочитания


Едва навършил 18 години, смолянчанинът Слави Кадиев с лекота покорява върхове със своето нетрадиционно изкуство. 12-класникът в ПМГ “Васил Левски” от малък се занимава с плъстене на вълна, музика, поезия, изобразително изкуство. Неговите невероятни творения почти винаги го нареждат в призовите места на всички конкурси.

В продължение на няколко месеца Слави е изследвал развитието на изкуството – плъсти от миналото до наши дни. “При това изкуство се използват естествени материали като вълна. С помощта на сапун и вода тя се степва, втвърдява и с обработката постепенно намалява размера си и се оформят различни бижута, сувенири, пана и пр. Целият процес представлява обработка с ръце, като се използват бамбучка и калъп. Уникалността на техниката е, че при подреждането на пластовете първоначално те не изглеждат накрая по същия начин. Промяната е много голяма, косъмчетата вълна се преплитат едно в друго и се получават невероятни форми”, разказва момчето със завидна лекота и самочувствие на майстор, който е успял да овладее този занаят.

"Това изкуство може би е най-древното, предхожда дори и тъкането по нашите земи. Срещало се е по горното поречие на река Арда. Освен как са правили аз трябваше да разбера за какво са служили самите изделия. В съвремието се използва и друг начин за сплъстяване с игла, но тази технология не може да е конкурентна на мокрия плъст. Първо той доста по-рано се е появил и второ е уникален, разказва Слави.

За да подреди първата в региона изложба базар от 387 авторски плъстени изделия, Слави майсторил уникатите от вълна шест месеца. Ателие няма, приютил е приложното изкуство в избата в дома си в смолянския квартал „Райково“. Цените на експонатите варират от 5 лв. за обеците до 650 лв. за уникалната родопска носия. Дванадесетокласникът от Смолян се прочу с излязлата от ръцете му родопска носия в реални размери, изработена без нито един шев по метода на плъстенето на вълната. Именно тази носия му донася стипендия, която смята да инвестира в получаването на майсторско свидетелство от Занаятчийската камара в Смолян.

Младежът свири на гайда, пише стихове и възражда културното наследство на Родопите с усвояването на древния занаят плъстене, с което прославя името на планината...