Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
180 пациенти преминаха през новооткритата болница в Рудозем само за месец

180 пациенти преминаха през новооткритата болница в Рудозем само за месец

Публикувана на 16.04.2014 | 16:48
1365 прочитания


Дълго време Рудозем беше определян като град на мечтите, защото всеки жител си мечтаел да се махне от там. А от месец насам ставаме свидетели на нещо, за което едва ли някой е и мечтал... А именно свидетели сме на това как отново започва да се работи по зачеркнатата преди около три години тема: здравеопазване. Пред очите ни се изграждат основите на едно ново лечебно заведение. Макар арсеналът му засега да се състои само от две клинични пътеки, се оказва, че това е добър старт, защото изцяло отговаря на потребностите на местното население. Но да подкрепим казаното с факти.

Заведението отвори врати на 5 март и още същия ден преди обяд беше приет и първият пациент. Броят на преминалите пациенти през лечебното заведение вече е достигнал 180, съобщи управителят г-жа Емине Балева. В момента са хоспитализирани 50 човека- толкова е и капацитетът на болницата. По думите на г-жа Балева все още текат ремонти в едно от отделенията- правят се самостоятелни санитарни възли във всяка стая и затова все още не може да се използва целият обем на етажа.

Интересното е, че вече има списък с чакащи пациенти, като за седмица и половина напред всичко е заето. Освен от нашата община вече е имало пациенти от Мадан и Смолян. "Вече има интерес и от морето- имаме направени резервации за летните месеци"- съобщиха от администрацията на клиниката.

От разговора ни с г-жа Балева стана ясно, че все още пристига апаратура- една част вече е дошла, но очакват още. Най-новият апарат (на снимката) представлява ултразвук от най-ново поколение.

На въпрос към пациенти как се справя персоналът със задълженията си, получихме красноречив отговор: "Хвърчат!"

"Това е нещо голямо за нашия град- едно, че ще имат работа хората, които са учили, и друго- че всички ние сме доволни"- сподели пациентка.

"Как няма да са доволни хората- че аз на 300 км ходих да ми ги правят тези работи"- добави през сълзи друга пациентка.

"И на балнеосанаториум съм ходила, но там тези апарати ги нямаше. Тук разполагат с най-съвременна апаратура"- изрази удовлетворението си друга жена.

Попитахме пациентите в стаята дали са предполагали, че в Рудозем може да се случи подобно нещо. Всички в един глас казаха "НЕ", а една от тях добави: "Приятно сме изненадани и дано се разшири базата. Имаме надежда да открият още пътеки и да дойде време всичко да лекуват."

"Лежала съм и в други болници и пак съм била доволна, но тук е 100% по-добре, защото е по-близо"- каза развълнувано друга пациентка. Всички в стаята взеха отношение по въпроса, без да изпитват никакво притеснение. По думите им най-хубавото от всичко е това, че персоналът е съставен от местни лица, които и преди са работили в здравното заведение и знаят как да се държат с хората.

"Аз сега в неделя щях да ходя на почивка, защото имам здравословен проблем, но когато казах на моя доктор, той ми каза:"Ти не си за почивка- за тебе има лечение и в Рудозем" и ето ме тук"- похвали се една от пациентките.

...Намирахме се в болнична стая, а всички пациенти бяха толкова усмихнати и доволни. Това определено е гледка, на която не ставаме свидетели всеки ден. А най-изненадващото от тази необикновена среща бяха думите, с които ни изпратиха тези "щастливи" пациенти. А именно: "Всеки един трябва да си обърне внимание на здравето и да не отлага .... и има ли ставни проблеми, да не се чуди, а да идва"!

 

© Родопчани