Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
22-годишен студент в УНСС възражда теснолинейката „Родопи“

22-годишен студент в УНСС възражда теснолинейката „Родопи“

Публикувана на 02.09.2017 | 00:39
8312 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Кристиан Ваклинов и бившата говорителка в теснолинейка "Родопи" Светла Матеева
Кристиан Ваклинов и бившата говорителка в теснолинейка "Родопи" Светла Матеева


​22-годишният Кристиан Ваклинов е от Пазарджик и е студент в УНСС, специалност „икономика“. От 5 години се занимава доброволно с каузата за опазването и популяризирането на линията на теснолинейката „Родопи“, която се е движила по жп направлението Септември-Добринище. От миналата година той сформира Гражданско сдружение с нестопанска цел „За теснолинейката“, на което е председател. Сдружението вече  наброява 52 души от цялата страна.

Идеята да възстанови легендарната пътническа композиция „Родопи“ се ражда преди няколко години, когато Кристиан започнал да учи в София и му се налага да пътува все по-често. Освен това веднъж на два месеца пътувал и с приятели. Постепенно опознал местните хора и техните проблеми, чара и историята на линията и тогава решил да помагне по някакъв начин, макар и с дребни неща. При разговори с железничари и други работници с дълъг стаж в БДЖ, той разбра, че през 70-те до 90-те години на ХХ век по теснолинейката влаковете носят имената „Родопи“, „Вихрен", „Пирин“. Поинтересувал се  именно за еталонния пътнически влак „Родопи“, който е пътувал по линията. Железничарите му разказали, че  той тръгва за първи път на 7 юли 1974 година. Бил е съставен от 6 пътнически вагона,  бюфет –вагон за храни и напитки и фургон-вагон за колети и багаж. Във вагоните на влака имало озвучителна инсталация – говорителки са съобщавали гарите, спирките, престоя на влака, от коя страна се намира съответната гара и спирка, какви забележителности има по линията.  По време на пътуването във влака, когато нямало какво да се съобщава, са пускали българска естрадна музика, народна музика, както и руска. Пултът е бил в бюфет-вагона. Влакът минавал всеки ден в 8 часа и 26 минути.

„По-късно ме запознаха именно с говорителката на влак „Родопи“ – Светла Матеева. Тя беше много развълнувана, че някой се интересува от историята на теснолинейката и започна своа разказ: „Преди да тръгне композицията, ние се включвахме и казвахме: Драги пътници, вие се намирате в пътнически влак „Родопи“. Пътуваме по направлението Септември – Добринище. Началник влака се казва ... , машинистът и помощник- мащинистът се казват ..., а зад пулта е Светла Матеева“. Бившата говорителка ми разказа, че е било много романтично, много интересто! Хората се вълнували, когато влакът е тръгвал. Когато наближат някоя гара, например Варвара, говорителката е съобщавала:  „Гара Варвара, престоят на влака е 2 минути, гарата се намира от лява страна, по посока на движението“ и казвала какви зебележителности има наблизо.  Имали са големи папки с информация и това, което трябва да говорят по време на пътуването. Музиката се пускала от касети, които периодично се сменяли от БДЖ,  за да е разнообразна музиката.

Вагоните  са били оборудвани с перденца и килимчета с логото и инициалите на БДЖ Няма възрастен човек или местен, който да не си спомня за лукса и не случайно „Родопи“ се е казвал Еталонен пътнически влак, тъй като е бил образец за обслужването на БДЖ“.

Преди две години Кристиан успява да издейства от БДЖ съставите по теснопътната жп линия да си възстановят предишните имена, но от компанията не са приели всички стари, а са дали нови и така теснолинейката „Родопи“ била наречена „Юндола“.

Тази година Кристиан, вече като председател на ГС „За теснолинейката", изпраща официално писмо до БДЖ с предложение влак „Родопи" да бъде изцяло възстановен, макар и поетапно. Той разговоря и с упавителя Пламен Пешаров, който остава възхитен от идеята на студента и от ръководството дават зелена светлина.

„И така, 30 години по-късно, на 30 август легендарното влакче „Родопи“, частично възстановено тръгна с 4 пътнически вагона, които бяха рециклирани миналата година в град Септември по поръчка на БДЖ. Оборудвано е вече с килимчета и перденца, а прозорците се отварят широко и са падащи, като от едно време, за да може да се снима и наблюдава природата. В близко бъдеще, най-късно до пролетта ще се възстанови и бюфет-вагона, фургон-вагона, който ще бъде за велосипеди и нови 4 пътнически. Ще се възстанови и озвучителната инсталация с автоматичен запис, т.е. „Родопи“ ще бъде с целия му блясък и отново ще идват стотици хиляди туристи заради чара на линията, заради самата нея“, разказва Кристиян, който е пътувал през първия и втория ден в компанията на официалната му гостенка – говорителката Светла Матеева.

„Тази кауза ми отне много време, но аз съм благодарен, защото се убедих, че това, което се говори, че в България нищо не става, че нищо не може да се промени към по-хубаво, не е вярно! Убедих се също, че има много млади и много възрастни хора, които са готови да дадат всичко от себе си, за да се получат нещата,  стига каузата да си заслужава. За съжаление се натъкваме на много фалшиви герои и това отблъсква. Може би и затова сме станали толкова мнителни. Но има и много хора, които се раздават максимално в името на нещо положително и това мен ме обнадеждава и амбицира.  Това засилва връзката ми със страната и нежеланието ми да живея в чужбина. Боли ме,  когато виждам, че моето поколение си отива навън, свикнали сме да казваме че се „спасяваме“ от България. Аз не искам да се спасявам и срещайки толкова вдъхновяващи хора, се уверявам, че нещата се получават и тук. Много неща вкарахме и подобрихме, а фактите  са, че връщайки теснолинейката туристите са повече, интересът е по-голям и увереността на хората е по-голяма! А за влак „Родопи“ смятам, че отново ще бъде визитката на БДЖ в национален план!“, заключи студентът. 

Етикети: теснолинейка
© Родопчани