Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
27 деца изработиха глинени съдове в смолянския музей

27 деца изработиха глинени съдове в смолянския музей

Публикувана на 05.07.2017 | 17:09
1513 прочитания
Автор: Теодора Илиева
РИМ-Смолян
РИМ-Смолян


​В днешния образователен модул „Траките в Родопите“ участваха 27 ученици от Смолян, Пловдив, София и Германия, съобщиха от музея. Преди да започнат работа музейният специалист им разказа за тракийските племена, обитавали Родопа планина –  за техния духовен живот, изпълнен с религиозни вярвания и култове, за гробния инвентар, като глинени съдове и керамика, а също и за някои от най-добрите образци, изложени в експозиционни зали. След това започна практическата част, в която забавлявайки се, участниците изработиха глинени съдове по показаните образци, но в умален мащаб.

За пета поредна година музеят в Смолян организира лятна ученическа школа, която е насочена към най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст. Школата е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян и близките селища, както и гостуващи в града. Чрез различни образователни модули те откриват нови възможности за образование и развлечение. Създават се условия за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси. Заниманията се провеждат в експозиционни зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство. По традиция творенията на участниците се излагат в експозиционни зали на музея в края на школата. 

Image title

© Родопчани