30 % смъртност на пчелите отчитат пчеларите от Смолянско след зимния сезон

Публикувана на 01.06.2017 | 19:35
2015 прочитания
Автор: Теодора Илиева
fermer.bg
fermer.bg


Най-голямата смъртност при пчелите до сега отчитат пчеларите след прегледа през пролетта, коментира председателят на Сдружение „Родопска пчела“ Иван Бялков. При нормална, стандартна 10 % смъртност през зимата, тази година в нашия регион тя е 30 %, като при някои пчелари от страната тя е 80, дори 100 %.

„Имали сме и години с нулева смъртност, но миналата беше тежка за пчеларите. Април и май месец в нашия район бяха дъждовни и студени, а лятото, когато пчелие излизат на паша, беше много горещо. Имаше малко прашец и малко медови запаси“, затова и добивите бяха с 30 % по-малко от предходната година“, допълни председателят.

Според него почти всички пчелари не са отреагирали по най-правилния начин, тъй като през август и септември повечето не са зазимили пчелите както трябва и са подценили идващата зима, която се оказа дълга, а минусовите температури – от средата на декември почти до края на февруари. „Но не студът е причина за смъртността на пчелните семейства, а гладът. Дори тези, които имаха запаси в кошерите, просто трябваше да се прехвърлят на медовите пити или да се направи т.н. аварийно-спасително подхранване и именно това е грешката на пчеларите“, допълни Бялков.

Етикети: Смолян, пчели
© Родопчани