Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
400 гайдари откриват Роженския събор

400 гайдари откриват Роженския събор

Публикувана на 03.02.2015 | 14:19
1758 прочитания


400 гайдари ще дадат началото на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ на 17 юли, съобщи един от организаторите на събитието Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“.
 
Изпълнителите ще са на четири лъча и ще се съберат край основната сцена. Зад нея декор ще е български трикольор с внушителните размери 300 м. дължина и 80 м. широчина. На сцената ще излезе хор „Космическите гласове на България“ , които ще изпълнят химна на Родопите ''Бела съм, бела, юначе'', а след тях Валя Балканска с две деца ще изпеят куплет от ''Излел е Дельо хайдутин“.
 
В програмата на събора тази година ще има фолклорен конкурс ''Рожен'' за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри. 
 
''Съборът досега е бил само фолклорен. Идеята е тази година събитието да се възроди и надгради и затова е включено животновъдството. Последният събор на Рожен е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е бил този през 2000 година, когато е имало около 200 000 души. След деветгодишно прекъсване Роженският събор е чакано събитие не само от родопчани, а и от всички, които носят България в сърцето си. Затова се надяваме в дните от 17 до 19 юли да съберем на поляните край Рожен отново 200 000 души за да съхраним българските традиции и да предадем това наследство в бъдещето“, сподели Симеон Караколев. 
Това иновативно културно събитие ще се превърне в наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”, посочи и кметът Николай Мелемов след като проведе среща със Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”. Кметът посочи, че чрез публично-частно партньорство с община Смолян „Рожен” ще се възкреси и ще се изпълни с ново съдържание и акценти. Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред, коментира още Мелемов.
 
© пресцентър на община Смолян