Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
400 неделински семейства са в стачна готовност

400 неделински семейства са в стачна готовност

Публикувана на 23.12.2013 | 09:50
972 прочитания


Тютюнопроизводителите от община Неделино са в станча готовност заради неизкупения тютюн от реколта 2013, съобщават от пресцентъра на община Неделино.

Между 300 и 400 семейства разчитат на парите от тютюна, за да покрият текущите си сметки, издръжката на децата, изхранването на себе си и на добитъка. Деветдесет тона висококачествен тютюн седи по таваните и мазетата на хората в очакване на изкупваческите фирми. Необходима е спешна намеса от страна на държавата, за да може продукцията да бъде спасена от похабяване, а производителите да вържат двата края на своя труден живот.

            Кметът на общината Стоян Беширов отправя апел към министъра на земеделието и храните, към председателя на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание, към народните представители от област Смолян, да се застъпят за хората, които са създали качествен национален продукт и да го реализират на пазара. Според него, друга година като тази, не е имало и подобна незаинтересованост от страна на изкупвачите е непозната. Това рефлектира пряко върху съдбата на най-добрите майстори-производители на дребнолист ориенталски тютюн. Много от тях нямат пари да си платят тока, да посрещнат празниците, да изпратят децата си на училище... Това не бива да продължи дълго, защото никой няма да търпи подобна незаинтересованост. Хората са готови да излязат на улицата. И ще го направят, ако до 10 януари 2014 година не се промени ситуацията.

            Напрежението се усеща и се вижда с просто око. Обезверените хора са всеки ден пред вратата на кмета на общината в очакване на добри новини. Въпреки своя труд, който са положили през годината и продукцията, която са произвели, мнозина живеят на вересия и чакат помощи от социалните служби. Това е повече от обидно.

© пресцентър на община Неделино