42 умрели животни от "син език" в момчилградско- родопската община в паника

Публикувана на 12.08.2014 | 16:02
1274 прочитания
снимка: momchilgrad.bg
снимка: momchilgrad.bg


42 са досега умрелите животни на територията на община Момчилград, заразени с болестта "син език", съобщават от пресцентъра на Община Момчилград.
Тревожното е, че поради влажното време заразата сред животните се разпространява много бързо и броят им продължава да се увеличава с всеки изминал ден. Огнища на болестта са регистрирани почти във всички населени места на община Момчилград. Местните животновъди се опасяват от нови зарази, тъй като мъртвите животни се държат с дни в оборите до пристигането на кола на екарисаж. Най-близкият завод за преработка на животински трупове е във Варна, на 400 км от Момчилград.
 
Засега единствените мерки срещу болестта са принудително умъртвяване на доказано болните животни и дезинфекцията на фермите и оборите. На свое заседание днес епизоотичната комисия към община Момчилград в присъствието на кметовете на засегнатите села взе решение труповете на умрелите животни да се съхраняват в закрити помещения до предаването им на екарисаж.
 
От епизоотичната комисия ще предложат на Областния кризисен щаб честотата на извозване на труповете с екарисажна кола да се увеличи от два на три пъти седмично – понеделник, сряда и петък.
 
Апелът им към стопаните на заразените животни е незабавно да се обърнат към ветеринарни специалисти. 
© пресцентър на община Момчилград