Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
43 бабини рецепти издириха и записаха децата от Могилица

43 бабини рецепти издириха и записаха децата от Могилица

Публикувана на 01.09.2017 | 12:55
4629 прочитания
Автор: Теодора Илиева
"Рецептите на баба"
"Рецептите на баба"


​С интересни занимания се ангажираха през лятото децата от родопското село Могилица. По инициатива на НЧ „България-1937" повече от два месеца те проучваха,  събираха и записваха от бабите стари, позабравени рецепти. За някои от тях техните родители даже не бяха чували, каза Анелия Малинова, която е библиотекар към „Глобални библиотеки – България“.

Идеята се оказала много вълнуваща не само за децата, но и за бабите от селото, които с удоволствие споделяли и демонстрирали вкусните ястия пред тях. „Бабите започваха да приготвят ястията, като като обясняваха пред всички как се готви, а децата се включваха и помагаха с каквото могат“, казва още Анелия.  

Така успели да съберат пълни 43 рецепти, като имат за довършване още няколко, които се оказали спорни. Докато се коментирали,  бабите непрекъснато уточнявали какво още се добавя в ястието и какви са пропорциите.

Една от най-интересните и предпочитани рецепти била тази, за „Макарини“, които на вкус наподобяват днешните макарони. „Оказа се, че след като децата наблюдаваха как се приготвят, те са изненадали родителите си вечерта с „Макарини“ и така във всяка къща почти вечерята е била една и съща“, каза още Анелия, която предостави и новооткритата стара рецептата от Могилица.

Image title

„Макарини“ от Могилица

Продукти за една порция:

1 ч. ч. брашно

1 ч. л. сол

Продуктите се омесват с вода, колкото поеме, за да се получи меко тесто.  Оформяме с ръце дълго въженце с дебелина един пръст. Нарязва се на парченца с дължина 1,5 см. Слагаме 1 литър подсолена вода да заври. След като водата кипне се поставят една по една макарините, за да не слепнат. Разбъркват се непрекъснато. Варят се 20 минути. Прецеждат се и се заливат с преварено масло и червен пипер. 

© Родопчани