Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
50 бегачи от цялата страна ще се състезават в Смилян по повод празника на фасула

50 бегачи от цялата страна ще се състезават в Смилян по повод празника на фасула

Публикувана на 27.11.2013 | 17:07
986 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Състезание по планинско бягане организира община Смолян и Българската федерация по лека атлетика /БФЛА/. Проявата е включена в предстоящия Празник на смилянския фасул, съобщи Даниела Керкелова, гл.експерт „Спорт” в Общината.

Състезанието се провежда във връзка с кандидатурата на Смолян за провеждане на Световна купа по планинско бягане през 2015 г. Основната цел на проявата е популяризиране на този вид бягане сред младите хора, откриване на нови таланти и подготовка на националните отбори за успешно представяне на предстоящите Европейско и Световно първенство - 2014 г.

Състезанието е контролен тест и селекция на Националния отбор по планинско бягане. В спортното събитие, което стартира на 1 декември в Смилян, ще участват над 50 бегачи от цялата страна. Председател на Организационния комитет на проявата е кметът Николай Мелемов. Официални гости ще бъдат Ерхан Башоглу от Международната асоциация по планинско бягане и Международната федерация по лека атлетика, както и Добромир Карамаринов, председател на Балканската асоциация по планинско бягане и председател на Федерацията по лека атлетика.

След края на състезанието, участниците ще получат награди, осигурени от община Смолян, както и право да участват в генералното класиране за купа „Родопа”. Трасето, което ще пробягат спортистите, е с дължина 5 000 м, а контролното време за всички е 1 час. В проявата са заявили участие и алпийци от 101 –ви батальон в Смолян.

Въпреки тежкото финансово състояние на община Смолян, кметът Николай Мелемов разпореди да бъдат изкърпени дупките по пътя за Смилян и в селото, за което бяха изразходвани 25 тона асфалт. Така той изпълни ангажимента си към жителите на родопското село. Без неравности по пътя е вече и отсечката Смилян – Сивино. Жителите на селото са доволни, че ще посрещнат гостите си за празника с по-добри пътища и без неравности по асфалта.

Програма на състезанието:
1 декември - 9.00 часа – Техническа конференция в х-л „Смолена” –с.Смилян
12.00 часа – Общ старт и финал за всички възрастови групи пред кметството на с.Смилян
13.00 часа –Награждаване пред х-л „Смолена”

© пресцентър на община Смолян