6-ти отдел или дружба "Родина" - изберете "българското"!

Публикувана на 04.05.2012 | 00:42
2694 прочитания


Повод за следните редове са две случки от днешния ден:  хакерската атака към сайта на "Родопчани" и неговата фен страница във Фейсбук, която вече не съществува, благодарение на хакерите, както и една публикация (може би и повече, но засега само за тази занем). Ето и въпросното недоносче:

Провокация по време на честването на основаването на българомохамеданската дружба „Родина”готвят привърженици на тезата за помашкия етнос.Ден след като Смолян отбележи седемдесет и петата годишнина от основававането на патриотичната организация в града ще се проведе конференция на тема:"Помаците: версии за произход и съвременна идентичност".Организацията на форума протича при почти пълна секретност ,подобно на дните на турската култура,които трябваше да огласят в Мадан позицията на Турция по „помашкия етнос” и „помашкия език”.Този път инициатор е проф.Евгения Иванова от Нов български университет с финансовата подкрепа на фондация „Фридрих Науман”.Докладите защитават турски ,бошнашки и западноевропейски тези,но не и български.Основна атракция за участниците ще бъде посещението на Агушевите конаци. От Дружба „Родина” съобщиха, че планират днес 3май да се проведе среща с наследниците на основните движещи фигури в организацията в периода 1937-1944 г.Ще бъде представена и книгата „Дейци на Дружба „Родина”-почетни граждани”.Предвиден е и концерт.Проучване на Кърджали бг вести показа,че един от дейните популяризатори  на конференцията,която е обявена като международна е Хайри Лошев,администратор на сайта „Рудозем днес”.Основният доклад,който ще бъде изнесен е подготвен от наша етноложка проф.Евгения Иванова,известна като застъпничка на тезата за „помашкия етнос”.

Георги Кулов,  (kardjali.bgvesti.net)

Та така, истината е неудобна. Но в случая интересното е какво всъщност е заплашителното и за кого.

Нека да почнем с дружба "Родина" - роднината на ДС. Спомням си за едно мое интервю преди около година и половина. Става въпрос за един 90-годишен дядо от рудоземското село Оглед. Човекът е ветеран от Втората световна война и ни разказваше за случките от фронта. Но също така си говорехме и за други спомени от детството му, за това какво си спомня за дружба "Родина". Няма да се спирам на подробностите - тях и много факти от "възродителния процес" може да прочетете в книгата на проф. Евгения Иванова "Отхвърлените "приобщени", както и тук , но искам само да подчертая когато той през сълзи ни обясни за това, как баща му се борел с тогавашните деятели на тази дружба "Родина", които се опитали да свалят забрадката на майка му. Това се случвало в селото му тогава, това са правели дружба "Родина" - "просветна дейност" - сваляли забрадки, фесове и т.н. Където било необходимо имало юмруци и ритници, такава била тяхната "просветна дейност". Но историята нито започва тогава, нито пък тогава свършва, просто това е своевременното проявление на онези, които (те или техните наследници) след това били комунисти, правили "възродителен процес", а сега са ДС. Да, те винаги са били едни и същи, само че с различни имена и ако проследите историческите факти и документи, започвайки от 1912г. с насилственото покръстване, "Звено", минете през дружба "Родина", комунистическия режим, "възродителния процес", през 89-та и идването на "демокрацията" и стигнете до днес, когато се чудим защо сме толкова зле, а уж живеем в демокрация.  През цялото това време в България е върлувала една шайка, която е била в подчинение на властта и на онези интереси, които обслужвала властта.

Какво е типично за тях. За тях е типично провокаторското поведение, което има за цел да противопоставя различни групи граждани, така че да извлича политически дивиденти от това. Например това, което прави ДПС в Родопите - защо мислите все още има хора, които да гласуват за партията, която се дирижира от бивши сътрудници на ДС и която явно и открито говори за "обръчите от фирми", и най-демонстративно афишира злоупотребата с власт. Да не мислите, че хората наистина предпочитат ДПС и ги вземат за чиста монета. Не, всички знаят какво е ДПС и кой стои зад него. Само че при положение, че алтернативата, която им се предоставя е партии или организации, които обичат да нагнетяват и провокират именно онези спомени у хората в Родопите - спомените за комунизма, "възродителния процес" и т.н., то избора за тях е "по-малкото зло" - както обичат да казват функционерите на ДПС.

Не ме разбирайте погрешно - ДПС е част от всички онези, които обичат да говорят за "възродителния процес", за помаците - има ли ги, няма ли ги, какво са те и т.н. Те са едно цяло, чиито проявления биват разни "професори" дето обясняват, че помаците не бивало да се наричат помаци, други "политици", дето ни разправят, че помаците, турците или мюсюлманите като цяло трябва да ги пратм в Турция, или пък се проявяват като наследници на онези, които едно време вършели онази "просветна дейност", наричайки се дружба "Родина". Всичките те обаче говорят за едно и също нещо, за едни и същи хора - става въпрос за родопчаните, за хората, които живеят в Родопите, голяма част от които са мюсюлмани и наричат себе си помаци.

Та тук въпросът е: Защо, аджаба, никой не се сеща да попита тези хора какво мислят, как се чувстват, от какво имат нужда. Всички говорят за помаците - някои казват, че такъв етнос има, други че няма, трети, че това не е етнос, но никой не се сети да види как живеят тези хора сега, как се препитават, какво е качеството им на живот. Ето това е разковничето....

Та така - имало едно време едни родопчани, като някои от тях били християни, а други мюсюлмани, но тези хора си живеели мирно и щастливо, не много много заможно, дори доста мизерно, но спокойно и пълноценно. Живеели с чест и достойнство в мир и разбирателство, и тяхното гостоприемство и добросъседство били толкова известни, че дори и днес като говорим за Родопите и родопчаните, ги даваме за пример с тези добри качества.

За жалост обаче, тези хора не са видели нищо добро от държавата и управата през цялото това време. Още от началото на миналия век с насилственото покръстване, минавайки през дружба "Родина", комунизма, "възродителния процес" и стигнем до днес. Безброй примери за издевателства над това население, над тези български поданици - защото те са родени в България, живеят в България, плащат данъците си тук, спазват законите на страната и единственото нещо, което искат е да имат препитание за семействата си в този беден край. Но в замяна получават само и единствено провокации. Провокации, различни опити за асимилации и т.н.

Това се случва и днес - наближават избори, а политическата конюнктура понастоящем определено не е това, което би предразположило избирателите от Родопите да отразят своя вот за която и да било политическа партия. Ето защо е необходимо да се използват добре познатите ченгесарски методи, които винаги са вършели работа.

Разковничето в случая е поместеното в "Родопчани" прессъобщение за провеждането на научна конференция, на която ще се разисква произхода на помаците. Защо един чисто научен въпрос пробужда толкова сериозно негодувание от страна на редица партии и организации - забележете - партии и организации, които на пръв поглед са напълно противоположни. Да, това е само на пръв поглед, на второ четене става ясно, че тези партии и организации имат един общ корен - ДС. Както тези, които така яросто осъждат "възродителния процес", както и онези, които вършели същото десетки години по-рано, наричайки го "просветна дейност".

И така да се върнем на недоносчето, сътворено от Георги Кулов:

"Провокация по време на честването на основаването на българомохамеданската дружба „Родина”готвят привърженици на тезата за помашкия етнос. Ден след като Смолян отбележи седемдесет и петата годишнина от основававането на патриотичната организация....

"„Дейци на Дружба „Родина”-почетни граждани”

Подмяната на историческите факти е нещо, което е абсолютно типична за тях. Но как ви звучи тезата за "почетните граждани - дейци на патриотичната организация дружба "Родина". Кои са тези почитни граждани, които вършели патриотични дела - онези, които вършели "просветната дейност" по онова време ли?!  Ако насилствената асмилация, която се афиширала като "просветна дейност" може да се нарече патриотизъм, то тогава бих се съгласил, че и дейността на ДПС днес също е вид патриотизъм. Например арогантното и лицемерно поведение на ДПС, при възпоменателните митинги, на които всяка година бива заклеймяван "възродителния процес" - бива заклеймяван от онези, с които се коалират на политическо ниво. Спомнете си за първите години на прехода и за това, кой помогна на комунистите отново да си върнат властта. Спомнете си за Тройната коалиция и за онези, които на направиха аген Гоце президент за втори мандат. Същото арогантно и лицемерно поведение както и при онези, които наричат насилствената асимилация "просветна дейност".

Та това е причината за удара по "Родопчани" - това, че ние обичаме да казваме това, което споделят родопчаните, а не онова, което искат да тиражират властимащите.

Така и ще продължаваме - това е новата ни фен страница (вдясно), а онова, което прочетохте е нашето виждане за нещата - а именно, че без значение помаци, българи, християни или мюсюлмани, родопчаните са част от тази държава и е крайно време властта наистина да помисли за тяхното благосъстояние, а не да ги вижда като електорат само по време на избори. 

Колкото до техния произход - това е тема, която трябва да разискват учените, а не политиците. И щом искат да се наричат помаци, нека се наричат  - затова живеем в демокрация, колкото и да е неудобна тя за деятелите на ДС.

А провокациите спрямо нас - нищо ново, нищо непознато - щом ги има, значи сме накърнили интересите на властимащите, накърнили сме интересите на политическо-олигархичното статукво, което означава, че сме на прав път.

И, г-н Кулов, не забравяйте, че дружба "Родина", е роднина на онези, които затриват нашата родина!

Хайри Лошев, Родопчани